Żeberka Pieczone w Piwie

Piwo coraz częściej jest składową naszych potraw. Nie jest jeszcze tak popularne jak wino, ale jego popularność wciąż rośnie.

Żeberka marynowane, duszone w piwie i podpiekane. Wyszły smaczne, chociaż aromat chmielu uleciał, a pozostało nieco goryczki złagodzonej skarmelizowanymi na mięsie cukrami.

Składniki:
1-1,5 kg żeberek
1/2 litra piwa
1-1,5 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki tymianku
1-1,5 łyżeczki pieprzu czarnego
1 czubata łyżka sproszkowanych słodów piwowarskich ciemnych – można to zastąpić cukrem trzcinowym ale ilość trzeba zmniejszyć o 50%

Żeberka pokroić w paski – każda kość z przyległym mięsem jako osobny pasek.
Sporządzić marynatę z piwa i przypraw i marynować w niej żeberka 2-3 godziny.
Przekładamy żeberka i zalewę do garnka rzymskiego
Układamy (1 warstwa ) mięsem do dołu.
Wstawiam do piekarnika zimnego. Pieczenie (duszenie) 200 st C – grzanie góra i dół – czas 1 godzina. Po tym czasie sprawdzamy stan mięsa. Jak jest prawie gotowe – odkrywany garnek i pieczemy dalsze 15 minut a następnie obracamy żeberka mięsem do góry i podpiekamy przez kolejne 15-20 minut.
Smacznego

 

Leave a Reply