Wędzone Piersi z Kurczaka. Ekstra przekąska.

Wędzone czereśnią piersi z kruczka nabierają pięknego koloru, świetnego aromatu i są pyszne. To chude drobiowe mięso uwielbiam na gorąco, prosto wyjęte z wędzarni, kiedy to zachowuje jeszcze sporo soczystości. Jak wystygnie to staje się pyszną przekąską. Lekko podsuszone i pokrojone w plasterki lub rwane na strzępki są pyszne. Ciężko więc się od takiego smakołyku oderwać.

Wykonanie jest dość proste i szybkie ponieważ są to małe kawałki mięsa i szybko można je przyprawić, krótko się wędzi i łatwo w wędzarni podpieka. Parzenie jest nie potrzebne, a nawet pogorszyło by efekt końcowy.

Składniki:

  • Piersi z kurczaka 3 kg
  • sól zwykła 3+1 łyżeczka
  • papryk słodka 2 łyżeczki
  • papryka ostra 2 łyżeczki
  • Pieprz mielony 1 łyżeczka
  • tymianek 1 łyżeczka
  • mielone angielskie ziele 1/2 łyżeczki
  • mielona kolendra 1/2 łyżeczki
  • mielony kumin 1/2 łyżeczki

Składniki: na 1 kg:

  • Piersi z kurczaka 1 kg
  • sól zwykła 10+3 gramy
  • papryk słodka 2,3 grama
  • papryka ostra 2,3 grama
  • Pieprz mielony 1,3 grama
  • tymianek 0,3 grama
  • mielone angielskie ziele 0,6 grama
  • mielona kolendra 0,4 grama
  • mielony kumin 0,3 grama.

Wykonanie:

Piersi kurczaka oczyszczone i opłukane odsączyłem z wody. Zmieszałem przyprawy i tą mieszaniną przyprawiłem mięso drobiowe. W mieszaninie przypraw użyłem 3 łyżeczek soli, a na wierzch wysyłałem jeszcze czwartą. Dlatego tak, że sól wyciągnie nieco wody z mięsa, która spłynie (wraz z częścią soli) na dno pojemnika. Dodatkowa sól na powierzchni poprawi bezpieczeństwo piersi kurczaka.

Pojemnik z mięsem wstawiam do lodówki na 2 doby ponieważ mięso musi się na sucho zapeklować. Po jednym dniu należy zawartość pojemnika wymieszać.

Po dwóch dobach czas na dalsze działanie.

  • Pierwszy krok to nabicie piersi na haki
  • Drugi krok to osuszenie. Ja powiesiłem w wędzarni i suszyłem w 50 st. C z użyciem wentylatora, ale każdy inny sposób może być wykorzystany. Ważne by piersi wysuszyć.

  • Trzeci krok – wędzenie. Gdy już mięso drobiowe będzie dobrze wysuszone to podnoszę temperaturę w wędzarni na 70 st. C i zaczynam wędzenie drewnem czereśniowym. Czas wędzenia powinien wynieść około 2 godziny, ale to proces dynamiczny i trzeba obserwować.

  • Czwarty krok – podpiekanie. Gdy kawałki kurczaka osiągną pożądany kolor to trzeba zatrzymać generator dymu i rozpocząć podpiekanie – ja ustawiłem temperaturę wędzarni na 90 st. C i utrzymywałem tak do osiągnięcia wewnętrznej temperatury w miesi 75 st. C. W wędzarni klasycznej (ogniowej) podnieść temperaturę i mocno rozrzedzić dym lub podpiekanie rozpocząć wcześniej, kiedy to jeszcze troszeczkę kolorowi brakuje.

Na koniec można się cieszyć bardzo aromatycznym mięsiwem i dopóki jest gorące to zachowuje trochę soczystości. Ostudzone i podsuszone kawałki piersi stanowią świetną, suchą przekąskę.

Zachęcam od samodzielnego wykonania i poczęstowania domowników i przyjaciół domu. Taka ekstra przekąska zwykle bardzo szybko znika z biesiadnego stołu ponieważ przyciąga wzrok i kusi aromatem..

Smacznego życzę.

Wersja filmowa jest na YT https://youtu.be/_1TNQqLXlxU

Subskrybuj kanał

    • Tomasz, 22 listopada, 2023, 1:15 pm

    Odpowiedz

    Dzień dobry, w filmie na Youtube mówi pan żeby wędzić w temeraturze 70 stopni, natomiast w przepisie na stronie w 60 stopniach. Lepiej sugerować się stroną czy filmem?

      • Artur, 22 listopada, 2023, 2:48 pm
      • Autor

      Odpowiedz

      Na stronie jest literówka ustawiłem 70. Dziękuję za zwrócenie uwagi zaraz poprawię.

Leave a Reply