Przedstawiam mój sposób na szaszłyk drobiowy z grilla. Pozwala na zgromadzenie w jednej porcji sporej ilości smaku. Szaszłyk prosty w wykonaniu – spróbujcie sami.
Składniki
Pierś indyka, pieczarki, cebula
Składniki marynat
Oliwa, sól, oraz pieprz, papryka słodka i ostra
tymianek i majeranek
w ilościach dopasowanych do własnego smaku.
Składowe sosu
jogurt naturalny około 150-200 ml
4 ząbki czosnku
sól do smaku i odrobina pieprzu.
Mięso kroimy w kostkę dopasowaną do wielkości pieczarek. i wkładamy na kilka godzin do przygotowanych marynat.
Pieczarki kapelusze pieczarek przygotowujemy według własnego uznania. Nie przyprawiamy, a na szaszłyku staramy się lokować je zawsze w sąsiedztwie mięsa.
Do nadziewania użyjmy 2 patyczków, aby zapobiegać przemieszczaniu się składowych szaszłyka podczas obracania.
Szaszłyki komponujemy według własnego uznania. Możemy mieszać smaki lub składać je jako jednorodne.
Tak dobrane składowe szaszłyka powinny dochodzić w tym samym czasie. Dobrze jest je na początku podpiec z każdej strony a po przykryć grilla i pozwolić im dochodzić.
Smacznego.
Leave a Reply