Policzki wieprzowe to delikates, a z dodatkiem galaretki – poezja smaku. Policzki z własną galaretką wykonane w szynkowarze i położone na kromkę chrupiącego domowego chlebka… mniam – nawet teraz robię się głodny.
Krótko w filmie omawiam , jak je wykonać by były delikatne i smakowite. Mięso to ma dużą zdolność to tworzenia galaretki, która ma bursztynowy kolor i jest pyszna w smaku. Można ją wzmocnić dodając 1-2 łyżeczki żelatyny. Ja tym razem jej nie użyłem. Szynkowar posłużył do wykonania tej wędliny. Policzki wieprzowe i powstała przy okazji ich parzenia galaretka to naprawdę smakowity kąsek.
Składniki:
- Policzki wieprzowe po oczyszczeniu z błon – około1,1 kg
- sól (zwykła i peklująca 50/50%) – razem 15 g
- pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki
- czosnek mielony 1/2 łyżeczki
Wykonanie:
Pierwszego dnia policzki oczyszczone z błon w celu zmiękczenia i rozluźnienia stłuc tłuczkiem do mięsa po obu stronach i przekroić na pół. Nie rozbijać na miazgę. Dodać sól i przyprawy, porządnie wymieszać i napełnić szynkowar dokładnie ubijając mięso. Wcześniej umieścić w nim woreczek separacyjny. Po napełnieniu woreczek porządnie skręcić. Założyć sprężynę dociskową u pozostawić w lodówce na co najmniej dobę, a najlepiej dwie.
Parzenie.
Szynkowar należy wstawić do gorącej wody (80 st. C) i parzyć przez 2 godziny, a następnie wyłączyć grzanie, ale pozostawić szynkowar w gorącej wodzie na kolejną godzinę. Po tym czasie odlać zgromadzoną pod pokrywą szynkowara ciecz. Studzić przez 30 minut w zimnej wodzie, a następnie 8 godzin w lodówce. Następnego dnia można konsumować.
Wędlina i otaczająca ją galaretka – pycha. Świetna wędlina kanapkowa. Może też być podana w plastrach na biesiadny stół, ale wtedy należy zadbać, żeby galaretka była bardziej ścisła – poprzez dodanie żelatyny. Zachęcam do jej wykonania.
Wersja filmowa jest na YT https://youtu.be/yMNtaNibiU0
Jeżeli chcesz subskrybować kanał wystarczy, że klikniesz w ten link
[wp_ad_camp_1]
Leave a Reply