Piersi kaczki, a właściwie krajanka z tych piersi, którą scalił szynkowar w postać walcowej kanapkowej wędliny. Temat szynkowara często ostatnio wraca , bo też wiele było próśb by przepisy na takie wędliny podawać. Przede wszystkim dlatego, że wędlina z szynkowara jest możliwa do wykonania w każdym domu i mieszkaniu, bo oprócz samego szynkowara nie wymaga specjalistycznych sprzętów. Można więc bez wędzarni i nadziewarki uzyskać mnóstwo domowych wędlin parzonych, które są delikatniejsze dla żołądka i oszczędniejsze w kaloriach.
Piersi kacze są przykładem takiej wędliny. Szlachetne i cenione mięso. Dobrane przyprawy i odpowiednia obróbka cieplna zapewnią apetycznie wyglądającą , aromatyczną , smaczną i nie pozbawioną soczystości wędlinę. Namawiam do samodzielnego wykonania.
Składniki:
- Piersi kaczki 1,1 kg
- sól (zwykła i peklująca – pół na pół) 20 g
- mielony czosnek 1 łyżeczka
- majeranek 1 łyżeczka
- pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki
- opcjonalnie można dodać 2 łyżeczki żelatyny by poprawić spójność galaretki.
Wykonanie:
Mięso pokroić w kostkę 1-3 cm, wymieszać z solą i odstawić do lodówki na 2-3 doby.
Po tym czasie dodać pozostałe przyprawy i porządnie wymieszać, a następnie napełnić szynkowar ubijając dokładnie warstwami.
Temperatura parzenia 78-80 st C. Czas parzenia 2,5 godziny, a następnie należy wyłączyć grzanie i utrzymywać szynkowar w powoli stygnącej wodzie przez 30 minut.
Kolejny etap to studzenie – początkowe minimum 30 minut w zimnej wodzie, a następnie 8 godzin w lodówce.
Wyrób jest po tym czasie gotowy. Można go wydobyć z szynkowara, kroić w plastry i używać jako wędlinę kanapkową lub zalać galaretą na półmisku na biesiadny stół.
Smacznego
Wersja filmowa przepisu jest na YT https://youtu.be/2JfvC_Hr7qo
Żeby subskrybować mój kanał wystarczy kliknąć TUTAJ
[wp_ad_camp_1]
Leave a Reply