Wołowina, zwłaszcza dobrej jakości w połączeniu z dobrym pomysłem gwarantuje nam rozkoszne doznania smakowe.
Pieczeń wołowa z estragonem – kolejny pomysł na wędlinę bez azotynów. Otrzymuję wiele próśb o poszerzenie tematyki wędlin bez potrzeby wędzenia – z tego powodu wędliny pieczone będą się też w filmach na kanale pojawiały.
Skład
Wołowina (udziec) – około 1,5 kg
1 łyżeczka soli na każdy kg mięsa
0,5-1 łyżeczki mielonego pieprzy czarnego
2 łyżeczki estragonu na każdy kg mięsa.
Wykonanie:
Wołowinę natrzeć solą i przyprawami i odstawić na 2 doby do lodówki.
Po 2 dniach Przygotowujemy (namaczamy ) garnek rzymski. Wołowinę obsmażamy na maśle , przekładamy do garnka rzymskiego, i podlewamy szklanką wody i drugą wina wytrawnego (czerwone lub różowe)
Wkładamy do zimnego piekarnika – bez termoobiegu, grzałki dół i góra , 1,5 h 180-190 st, a następnie podpiekamy na otwartym garnku – około 15 min na stronę.
Studzimy , wkładamy do lodówki i po 12 h można kroić – mamy smaczną wędlinę kanapkową z wołowiny.
Smacznego.
Leave a Reply