Przekąska ta przypomniana popcorn tylko nieregularnym kształtem no i może tym, że powstaje w wyniku działania wysokiej temperatury. Może nazwa chrupki bardziej by pasowała. Przekąska ta, to forma mięsa w panierce, ale powstaje z użyciem piwa i jako przegryzka do piwa znakomicie pasuje. Pyszność na ciepło. Smakowite i chrupkie. Z czasem miękną, ale to czasowe, bo po kilku godzinach ponownie chrupkość odzyskują.
Można taką przegryzkę wykonać na bazie każdego chudego mięsa. Szynka, schab, a nawet drób i wołowina. Maceracja w intensywnym smakowo i aromatycznie piwie oraz dodatek pikantnych przypraw czyni tę przekąskę smakowitą i charakterną. Trudno się powstrzymać od sięgnięcia po następny kawałek. Pyszna piwna przekąska. Zachęcam do samodzielnego wykonania.
Składniki:
- Schab 1,6 kg
- piwo – około 0,5 litra
- sól max 17 g/kg (27 g)
- pieprz czarny mielony 1-2 łyżeczki
- Pieprz cayenne 1-2 łyżeczki
- nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zmienić ilość przypraw lub dodać inne.
- mąka
- olej
Wykonanie:
Schab oczyścić i umyć. W całości zmielić maszynką z użyciem sitka zwanego szarpakiem. Chodzi o uzyskanie kawałków mięsa o nieregularnych kształtach typowych dla szarpania. Można też pokroić nożem w kostkę około 1 cm
Dodać przyprawy i wymieszać.
Zalać piwem. Najlepiej jak by to było piwo o intensywnym smaku i aromacie. Przykładowo – porter czy IPA. Im bardziej treściwe piwo tym bardziej będzie wyczuwane w smaku przekąski, ale można też użyć zwykłego piwa. Znaczenie ma też czas oddziaływania piwa na mięso. Minimum 1 godzina. Najlepiej 6-8 godzin.
Przekąska będzie smażona na gorącym oleju. Trzeba zacząć od rozgrzania go do 170 st C i utrzymywania w zakresie 170-180 przez cały czas obróbki cieplnej. Kawałki mięsa należy obtaczać w mące pszennej (można w innych) tak by każdy kawałek był osobno i nie sklejał się z innymi.
Obtoczone mięso należy wrzucać pojedynczo na gorący olej i smażyć kilka minut, aż się wyraźnie zarumienią.
Z oleju wydobywać sitkiem lub łyżką wazową i odkładać na ręcznik papierowy w celu odsączenia nadmiaru oleju. Po chwili są gotowe do podania biesiadnikom.
Ważne:
- pilnuj temperatury oleju
- najpierw wrzuć do gorącego oleju 1 kawałek. Jak od razu intensywnie się smaży i wypływa – można wkładać resztę.
- Po pierwszej partii spróbuj. Zawsze można zwiększyć ilość przypraw.
- Nie smaż na zapas. To szybko się robi – można po pewnym czasie dorobić świeżych.
- możesz dzielić na porcje i każdą przyprawić inaczej.
Pozostaje mi zachęcić do wykonania i życzyć smacznego.
Wersja filmowa jest na YT https://youtu.be/RbnzoGxA8T4
Jeżeli chcesz subskrybować kanał wystarczy, że klikniesz w ten link
[wp_ad_camp_1]
Leave a Reply