Wędlina drobiowa, więc kaloryczność na przyzwoitym poziomie. Do tego parzona i solona sola zwykłą. Mielonka drobiowa z oliwkami zielonymi i czarnymi to domowy wyrób zacny w smaku i o ciekawym wyglądzie.
Polecam wszystkim wielbicielom oliwek, a zwłaszcza tym, którzy nie powinni przesadzać z obciążaniem żołądka jadłem ciężkostrawnym. Szynkowar po raz kolejny sprawdza się jako specjalistyczne narzędzie, w którym można wykonać pyszne mielonki i inne wędliny domowe.
Składniki:
- 1 kg piersi z indyka
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
- 0,5 łyżeczki cukru
- oliwki zielone bez pestek – 10 szt
- oliwki czarne bez pestek – 10 szt


Mięso zmielić na nadobniejszych oczkach, wymieszać z solą i przyprawami i oliwkami, ale jeżeli oliwki nie są jędrne to lepiej je dodać na koniec i mieszać do czasu, aż się równo rozłożą w mięsie i zostaną przez nie oblepione.

Napełnić szynkowar, warstwami ubijając. Odstawić na klika godzin do lodówki, a potem czas na parzenie.
Parzenie -temperatura wody 80 st C. Parzyć przez czas 110-120 minut. Studzić w zimnej wodzie przez 30 minut a następnie w lodówce przez 8 godzin.
Efekt końcowy to wędlina spójna, o atrakcyjnym wyglądzie i bogatym smaku.

Prosty wyrób domowy, ale wart wykonania, bo jest smakowity.

Smacznego
Wersja filmowa przepisu jest na YT https://youtu.be/taapdesvO2s
Subskrybować kanał można poprzez kliknięcie poniższego linku
[wp_ad_camp_1]
Witam.
Czy po zakończeniu parzenia zluzować sprężynę, czy nie?
Obowiązku takiego nie ma. Jest szansa, że po wyjęciu sprężyny masa mięsna pozbawiona naporu odpracuje i wchłonie nieco otaczającej wilgoci. Finalnie wędlina może być trochę bardziej soczysta.
Bardzo ciekawie to wygląda 🙂