Mielonka Domowa z siekanym Porem. Szynkowar.

Prosta i smaczna wędlina domowa wykonana w szynkowarze. Mielonka z siekanym porem. Szynkowar to bardzo uniwersalne narzędzie i można w nim wykonać wędliny domowe z mięsa mielonego jak i z całych kawałków. To wędliny parzone więc trochę lżejsze dla żołądka i mniej kaloryczne. Powstająca na takiej mielonce galaretka tylko poprawia smakowitość wędliny. Domowa mielonka uatrakcyjni posiłki. To świetna jakość, bo mamy pewność co do niej dodaliśmy. Praktyka u Praktyka – robię wędliny w szynkowarze. Rob je razem ze mną.

Składniki: na 1 szynkowar 1,5 kg

  • Łopatka wieprzowa 1 kg
  • 50-100 g łodygi pora
  • 17 g soli (zwykła, peklująca lub ich mieszanina pół na pół)
  • 1 łyżeczka ostrej papryki (3,5g) – może być w wersji wędzonej
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu (1g)
  • 1/2 łyżeczki mielonego czosnku (2g)

Wykonanie:

Mięso łopatki po oczyszczeniu kroję w kawałki pasujące do gardzieli maszynki w której będę mielił. Całość milę na sitku o oczku 8 mm.

Por może kryć niespodzianki, więc trzeba go rozciąć wzdłuż łodygi i przepłukać dokładnie pod bieżącą wodą. Następnie kroję go w plasterki i siekam na drobniejsze kawałeczki. Pora można także zmielić, choć w mojej opinii lepiej siekać.

blank

Jak wspomniałem na liście składników paprykę ostrą można zamienić papryką ostrą wędzoną. To alternatywa dla tych, którzy chcą mieć aromat wędzenia dodany do tej wędliny.

Mięso pora i przyprawy wrzucam do jednego pojemnika i dokładnie mieszam. Po kilku minutach mieszania przekładam całość do szynkowara ubijając w warstwami. Mięso powinno dokładnie wypełnić przestrzeń w szynkowarze. Sprężyna szynkowara potrafi naprawić drobne błędy, bo jej siła nacisku jest spora ale ubijanie zdecydowanie poprawia zwartość wędliny i jej jednolity kształt.

blank

Obróbka termiczna

Po wypełnieniu szynkowara odstawiam go na kilka godzin żeby się smaki połączyły, a następnie przystępuję do parzenia.

Temperatura wody winna być utrzymywana w zakresie 80 do 85 stopni C. Czas parzenia to dwie godziny dla szynkowara, który ma temperaturę pokojową. Dwie godziny i dwadzieścia minut dla szynkowara wyjętego prosto z lodówki. Można też nie kierować się czasem, a temperaturą wewnętrzną wędliny i w tym celu należy wbić w szynkowar termometr i parzyć do momentu osiągnięcia 70 stopni w środku wędliny.

Po zakończeniu procesu parzenia wyjmuję szynkowar, otwieram go i wyjmuję sprężynę. Pozbawione nacisku mięso trochę się odpręży i dzięki temu wchłonie nieco otaczającej go wilgotności. Poprawi to delikatnie soczystość wędliny. Kolejny krok do studzenie. Wstawiam szynkowary komory zlewozmywaka wypełnionej zimną wodą i pozostawiam tak na 30 minut, a potem przenoszą do lodówki. Wędlina jest gotowa do konsumpcji następnego dnia.

blank

Wyrób gotowy.

Jeżeli wędlina została wykonana w szynkowarze z użyciem woreczka separacyjnego to woreczek ten został dokładnie uszczelniony przez drobiny tłuszczu i dzięki temu można poczekać z otwarciem szynkowara nawet do dwóch tygodni – o ile stoi w lodówce. Ograniczony dostęp powietrza pozwala na to.

Otrzymana mielonka to bardzo smaczna wędlina domowa. Wykonana w wersji parzonej, a więc lżejszej dla żołądka i trochę mniej kalorii chyba. Nie ujmuje jej to innych cech. Jest pełna smaku i aromatu. Stanowi w świetną wędlinę śniadaniową jak też atrakcyjną przekąskę podawaną na biesiadny stół.

blank

blank

Zachęcam do zapoznania się z innymi przepisami na wędliny z szynkowara i do samodzielnego wykonania takiej domowej mielonki. Mielonka z porem to bardzo pyszne wędlina domowa.

Wersja filmowa przepisu jest na YouTube.

Leave a Reply