Kiełbasa Piwna – wędlina z cyklu Piwo i Mięsiwo. W ramach rtej serii będą prezentowane potrawy bazujące na mięsie i piwie.
Dojrzewająca kiełbasa z dodatkiem piwa RIS jest naprawdę ciekawa w smaku. Osiągnięty efekt zgadzał się z założeniami. Będzie na pewno powtarzana jak powrócą chłody. Ja wędliny dojrzewające zwykle wykonuję od jesieni do wiosny. Brak zawilgoceń i dobra wentylacja miejsc lub pomieszczeń, gdzie dojrzewa wędlina – jest kluczowa.
Składniki:
2,3 kg karkówki
0,7 kg podgardla.
3 łyżki orzeszków ziemnych niesolonych
3 ząbki czosnku.
3 łyżeczki pieprzu czarnego
55-60 g soli peklującej
0,3 l piwa typu RIS lub porter
Mięso tłuste zmielić na drobnych oczkach 2,7-4,5mm
Mięso chude rozdrobnić na szarpaku.
Wymieszać z pieprzem i solą i odstawić na 12 do 24 h do lodówki.
Następnie – dodać pokrojony drobno czosnek oraz podprażone na patelni mielone orzechy.
Ponownie wymieszać dodając odgazowane piwo.
Po wyrobieniu nadziewać jelita wieprzowe.
Pierwsze 2 -4 dni suszymy w temperaturze pokojowej w suchym i przewiewnym miejscu. Następnie przenosimy w chłodniejsze (idealnie poniżej 15 st C) przewiewne miejsce. na 2-3 tygodnie.
Muszę przyznać, że robiłem tą kiełbasę chyba z 6 razy – jest super.
Czy można sól peklującą zastąpić solą zwykłą? Myślę o zrobieniu podobnej kiełbasay, czyli fueta (taka z pleśnią), w każdym przepisie który znalazłem jest zwykła sól, co Pan o tym myśli?
Myślę że to jest do zrobienia. Podstawowe warunki czyli dobre świeże mięso no i soli odrobinę więcej. Sól oczywiście niejodowana jeżeli ma być dojrzewająca.