Kiełbasa Grillowa z Serem to produkt bez konserwantów (także bez azotynów), pyszny i prosty w wykonaniu.
Skład
Karkówka i łopatka – razem 2 kg
Słonina – 0,2 kg
Ser typu gouda (podobny) 0,2 kg
Przyprawy
Sól 35 g
Majeranek 2 pełne łyżeczki
Tłuczony czarny pieprz 1 łyżeczka
Mielony czarny pieprz – 0,5-1 łyżeczki
Wykonanie
Wszystkie składowe mięsne mielimy na oczkach 8 (słoninę 2 x)
Przyprawiamy i odstawiamy na 12 h.
Następnie kroimy ser w drobną kostkę około 3 mm, dodajemy do zmielonego mięsa , wyrabiamy i nadziewany jelita wieprzowe.
Nadziane jelito dzielimy na pętka po około 15 cm.
Odwieszamy na kilka godzin.
Następnie rozdzielamy pętka, grillujemy na rozgrzanych węglach opiekając po obu stronach.
Nie nacinamy, nie nakłuwamy. Po opieczeniu rozkładamy po chłodniejszych obrzeżach grilla, żeby kiełbaski doszły.
Smacznego.
Zrobiłem według przepisu. Wyszła na prawdę super – Hit imprezy. Polecam!
Cieszę się, że smakowała. Pozdrawiam 🙂