Kiełbasa w stylu BBQ. Lekko dymiona i pieczona. W trakcie pieczenia smarowana mieszanką miodu, piwa i papryki ostrej. Na gorąco przepyszna. Przez chwilę czuć słodycz, a następnie górę bierze pieczone mięso i ostra papryka. Na zimno także smakowita.
Ja wykonałem ją w wędzarni, która miała możliwość podpiekania, ale można ją wędzić w zwykłej i podpiekać w piekarniku. Mało tego. Można zamiast soli zwykłej dać sól naturalnie wędzoną, a zamiast zwykłej papryki – paprykę w wersji wędzonej i wtedy już wystarczy tylko piekarnik, a w cieplejszym sezonie także grill. Pyszna kiełbasa domowa. Spróbujcie wykonać ją sami.
Składniki:
- 1,4 kg karkówki wieprzowej
- 1,4 kg łopatki wieprzowej
- 0,2 kg boczku
- 35 g soli kamiennej
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 0,5-1 łyżeczki tymianku.
Składniki smarowidła:
- 2-3 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- około 50-70 ml piwa
Wykonanie:
Całość mielę maszynką z użyciem oczka 8 mm, dodaję przyprawy, mieszam i lekko wyrabiam. Następnie nadziewam jelita wieprzowe 28-30 mm, skręcam w pętka, rozdzielam i umieszczam na stalowej kratce w wędzarni (piekarniku) celem ogrzania i osuszenia. 60 st. C przez około 1 godzinę. Kiełbaski lekko ściemnieją od temperatury. W czasie podsuszania przygotowuję płynną mieszaninę, którą będę kiełbaski smarował.
Następnym etapem jest wędzenie. Tu wystarczy 1 godzina w tej samej temperaturze. Jak kolor będzie już wyraźny przyjdzie czas na pieczenie.
Ustawiam temperaturę 150 st. C. Kiełbaski ścieśniam na kratce, a pod nimi umieszczam jakąś wanienkę, by zbierała kapiący tłuszcz. Po około 40 minutach kiełbaski są już ładnie podpieczone i czas je posmarować przygotowaną miksturą.
Smaruję je pędzelkiem co najmniej 2 razy i pozostawiam w tej samej temperaturze przez jeszcze 15 minut. Pięknie się zapiekają, a ich kolor się intensyfikuje. Są już gotowe i można je podawać na biesiadny stół.
Pyszotka. Spróbujcie sami. Smacznego.
Wersja filmowa jest na YT https://youtu.be/MyLjFAQtSZM
Jeżeli chcesz subskrybować kanał wystarczy, że klikniesz w ten link
[wp_ad_camp_1]
Leave a Reply