Kiełbasa BBQ Pieczona, z miodem i papryką ostrą.

Kiełbasa w stylu BBQ. Lekko dymiona i pieczona. W trakcie pieczenia smarowana mieszanką miodu, piwa i papryki ostrej. Na gorąco przepyszna. Przez chwilę czuć słodycz, a następnie górę bierze pieczone mięso i ostra papryka. Na zimno także smakowita.

Ja wykonałem ją w wędzarni, która miała możliwość podpiekania, ale można ją wędzić w zwykłej i podpiekać w piekarniku. Mało tego. Można zamiast soli zwykłej dać sól naturalnie wędzoną, a zamiast zwykłej papryki – paprykę w wersji wędzonej i wtedy już wystarczy tylko piekarnik, a w cieplejszym sezonie także grill. Pyszna kiełbasa domowa. Spróbujcie wykonać ją sami.

Składniki:

  • 1,4 kg karkówki wieprzowej
  • 1,4 kg łopatki wieprzowej
  • 0,2 kg boczku
  • 35 g soli kamiennej
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 0,5-1  łyżeczki tymianku.

Składniki smarowidła:

  • 2-3 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • około 50-70 ml piwa

Wykonanie:

Całość mielę maszynką z użyciem oczka 8 mm, dodaję przyprawy, mieszam i lekko wyrabiam. Następnie nadziewam jelita wieprzowe 28-30 mm, skręcam w pętka, rozdzielam i umieszczam na stalowej kratce w wędzarni (piekarniku) celem ogrzania i osuszenia. 60 st. C przez około 1 godzinę. Kiełbaski lekko ściemnieją od temperatury. W czasie podsuszania przygotowuję płynną mieszaninę, którą będę kiełbaski smarował.

Następnym etapem jest wędzenie.  Tu wystarczy 1 godzina w tej samej temperaturze. Jak kolor będzie już wyraźny przyjdzie czas na pieczenie.

Ustawiam temperaturę 150 st. C. Kiełbaski ścieśniam na kratce, a pod nimi umieszczam jakąś wanienkę, by zbierała kapiący tłuszcz. Po około 40 minutach kiełbaski są już ładnie podpieczone i czas je posmarować przygotowaną miksturą.

Smaruję je pędzelkiem co najmniej 2 razy i pozostawiam w tej samej temperaturze przez jeszcze 15 minut. Pięknie się zapiekają, a ich kolor się intensyfikuje.  Są już gotowe i można je podawać na biesiadny stół.

Pyszotka. Spróbujcie sami. Smacznego.

Wersja filmowa jest na YT  https://youtu.be/MyLjFAQtSZM

Jeżeli chcesz subskrybować kanał wystarczy, że klikniesz w ten link

[wp_ad_camp_1]

 

 

Leave a Reply