Golonka Wędzona

Golonka wędzona, zwłaszcza na zimno, jest mało popularną wędliną, ale wartą wykonania. Jako wędlina trwała może po wędzeniu dojrzewać w chłodnym pomieszczeniu.

Składniki:
Golonka (użyłem tylnej) w ilości 4 kg
Zalewa peklująca:
Na każdy kilogram golonki:
30-35 g peklosoli,
1 liść laurowy,
5 ziaren ziela angielskiego i
0,5 litra przegotowanej i ostudzonej wody.
Można opcjonalnie dodać czosnek.

 

Wykonanie:

Peklować 6-10 dni.
Wędzenie zimne w temperaturach około 25 st.
Czas trwania wędzenia 4-5 dni.
Cykle wędzenia – Pierwszy dzień do uchwycenia początków koloru około 12 h w pozostałe dni 4-6 h dziennie.
O tym kiedy skończyć powie nam wygląd wędzonki.
Po wędzeniu wieszamy w temperaturze pokojowej na 1-2 doby.
Kolejny etap to chłodna, przewiewna spiżarnia i czas dojrzewania nie krótszy niż 7 dni. Wędlina trwała.

Alternatywne wędzenie 3-5 h w gorącym dymie i 1-2 doby w temp. pokojowej – wędlina do szybkiego spożycia.

 

Leave a Reply