Ekstra Wędzony BOCZEK 🥓 i jaja na boczku.

Wędzony boczek może mieć postać mięsiwa obrobionego gorącym lub zimnym dymem. Ta druga postać ma ogromne zastosowanie w kuchni. Same płaty takiego podsmażonego boczku mają legendarny smak. W mojej opinii to jedna z najbardziej smakowitych rzeczy na świecie.

Oprócz bezpośredniej konsumpcji wykorzystuje się go do wielu potraw i dań, gdzie ten rodzaj boczku jest podsmażany w paskach lub krojony. Owija się nim także inne wyroby i w tej formie zapieka. Bardzo często pojawia się na zapiekanych kanapkach czy w ich wnętrzu. Spotyka się go często w pizzy. Wędzony na zimno boczek musisz w domu mieć.

Składniki:

  • Chudy boczek. – około 2 kg
  • sól 20 g/kg (40 g)
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka mielonego czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego angielskiego ziela

Wykonanie:

Boczek oczyścić ze zbędnych błon. Natrzeć solą i przyprawami, a następnie umieścić w lodówce na 3-5 dni. W tym czasie raz dziennie obracać.

Po suchym peklowaniu boczek należy delikatnie opłukać, dokładnie osuszyć i umieścić w wędzarni. Będzie poddawany zimnemu wędzeniu więc dokładne osuszenie jest kluczowe.

blank

Wędzenie dymem zimnym, ale w jego górnym zakresie. Optymalnie 35 st. C. Nie przekraczać 40 st. Czas wędzenia będzie zależał od wielu zmiennych – od temperatury, od wilgotności powietrza i od gęstości dymu. Zwykle powinien się zawierać w zakresie 4-8 godzin, a wyznacznikiem jest kolor wędzonego obiektu.

blank

Po zakończeniu wędzenia powiesiłem boczek na jeden dzień w chłodzie i od następnego dnia może być używany:

  • do bezpośredniej konsumpcji
  • do podsmażania w postaci krojonej czy w paskach
  • do zawijania weń innych potraw i w tej formie zapiekania,
  • do różnego rodzaju zapiekanych kanapek – jako pokrycie lub wypełnienie
  • do pizzy i wielu innych zastosowań.

blank

blank

blank

blank

Spróbujcie sami. Smacznego życzę 🙂

Wersja filmowa przepisu jest na YT https://youtu.be/yx4AREmv7qk

Subskrybuj kanał NOMART

[wp_ad_camp_1]

Leave a Reply