Domowa kiełbasa z dodatkiem suszonych wiśni to mój eksperyment, który nie odnosi się do żadnego obecnego na rynku wyrobu o tej nazwie. Taki pomysł domowego wędliniarza inspirowany wcześniej udanymi łączeniami smaku mięsiwa i wiśni. W mojej skromnej opinii eksperyment udany i zachęcam do wykonania wszystkich tych, którzy lubią połączenia schabu ze śliwką czy mięsa z żurawiną.
Kiełbasa obrabiana termicznie w wędzarni i podsuszana. Wiśnie są wyczuwalne w smaku i aromacie, oraz wyraźnie widoczne w przekroju. Teraz użyłem wiśni suszonych, ale kusi mnie by w przyszłości spróbować z dojrzałymi świeżymi wiśniami. Pyszna domowa wędlina.
Składniki:
- Karkówka 1,6 kg (może być szynka lub łopatka – ale wtedy nieco więcej podgardla)
- podgardle 0,2 kg
- suszone wiśnie (nie słodzone) 100 g
- sól zwykła i sól peklująca 50/50 razem 30 g
- pieprz czarny mielony 0,5 łyżeczki
- pieprz cayenne 0,5 łyżeczki
- tymianek 1/3 łyżeczki.
- wiśniówka 40 % 50 ml
Wykonanie:
Podgardle i okrawki z karkówki zmielić na oczkach najdrobniejszych – najlepiej 2,7 mm. Główna część karkówki na oczkach 8 mm. Dodać przyprawy i wiśnie i po wymieszaniu wstawić do lodówki na dobę.
Następnego dnia dodać 150 ml przegotowanej i ostudzonej wody. Wyrobić masę mięsną, aż będzie spójna i na koniec dodać wiśniówkę. Po wymieszaniu, napełnić nadziewarkę i ścisło wypełnić jelita wieprzowe kaliber 28-30 mm
Osuszanie i osadzanie – kilka godzin w temperaturze pokojowej. następnie dosuszanie i podgrzewanie w wędzarni bez dymu – 50 st C 30-60 minut. Po tych dwóch zabiegach kiełbasa powinna być idealnie sucha.
Wędzenie mieszaniną śliwy i olchy – 2 godziny 60 st. C i 1 godzina 70 st. C. a następnie podpiekanie 85 st. C około 1 godzina. Po upływie tego czasu i wyłączeniu grzania dobrze jest pozostawić kiełbasę w wędzarni na 15-30 minut nich powoli stygnie.
Kolejną dobę kiełbasa powinna wisieć w temperaturze pokojowej, a następną dobę w chłodnej spiżarni. Będzie lekko podsuszona i zwarta. Gotowa do spożycia.
W aromacie i smaku jest wyraźnie wyczuwalny smak wiśni. Owocowość ciekawie kontrastuje z mięsem. Wielbiciele schabu ze śliwką i tym podobnych połączeń mięsa i owoców docenią także smak tej kiełbasy. W mojej opinii pyszna nietuzinkowa domowa kiełbasa. Zachęcam do spróbowania.
Wersja filmowa jest na YT https://youtu.be/ZbOQZLp1qqc
Jeżeli chcesz subskrybować kanał wystarczy, że klikniesz w ten link
[wp_ad_camp_1]
Witam. Zastanawiam się nad zakupem badziew R-ki. Pytanie takie które są bardziej praktyczne poziome czy pionowe? Różnice między firmami są raczej oczywiste ale czy była by możliwość pokazania w filmie nadziewane coś więcej w teorii? W moim zasięgu i wielkości produkcji to tylko ręczne maks do 5 kg. Jakie by pan polecił?Jak dobrać wielkość farszu mięsnego do jelit? Czy jest to wogóle możliwe? Przy braku wedzarni, spiżarni pozostaje przy szybko Warzecha i kiełbasach dojrzewajacych. Proszę o odpowiedzi na moje pytania. Dziękuję
Eryk Cz.