Robiłem grilla i zostało mi około kilograma pociętego w paski boczku przyprawionego tylko solą i pieprzem, ale tak, żeby trochę charakteru miał. Trzeba to było do czegoś użyć by się nie zmarnowało.
Pomyślałem o wędlinie z szynkowara. Postanowiłem trochę wyostrzyć, trochę posłodzić i dodać aromat tymianku. Wyszło efektownie i pysznie, zresztą zobaczcie sami.
Składniki:
- 1 kg chudego boczku
- 15 g soli zwykłej
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1 pełna łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżka miodu
- 0,5-1 łyżeczki ostrej papryki
- 0,5 łyżeczki tymianku
- 30ml wody.
Wykonanie:
U mnie ten boczek pozostał niewykorzystany podczas grillowania, ale gdyby od początku planować wykonać go w szynkowarze to należało by się postarać o cienki płat chudego boczku i pokroić go w paski o długości 15-20 cm i grubości 2-3 mm. Posolić i dodać pieprz. Można odstawić do lodówki na kilka godzin.
Rozpuścić miód i dodać do niego tymianek i paprykę oraz odrobinę wody.
Do boczku dodać żelatynę i polać go przegotowaną miksturą i porządnie wymieszać.
Teraz można napełnić szynkowar lekko ubijając boczek.
Parzenie odbywa się w temperaturze 78-80 st. C i trwa 2,5 godziny. Od razu po wyjęciu z gorącej wody szynkowar należy otworzyć, żeby mięso pozbawione nacisku sprężyny wchłonęło trochę otaczającej je wilgoci.
Po ostygnięciu szynkowar należy umieścić w lodówce na około 8 godzin. Po tym czasie wyrób jest gotowy.
Typowy mięsny smak. Smaki wzmocnione lekką słodyczą miodu. Charakteru dodaje pieprz i papryka ostra. Aromat mięsa, miodu i tymianu daj ciekawą kompozycję. Pyszna wędlina parzona wykonana z chudego boczku. Zachęcam do wykonania i życzę smacznego.
Wersja filmowa jest na YT https://youtu.be/Y97QDGLqQGo
Jeżeli chcesz subskrybować kanał wystarczy, że klikniesz w ten link
Więcej informacji o szynkowarach znajdziesz tutaj.
[wp_ad_camp_1]
Wygląda apetycznie, nie omieszkam wypróbować. Aż ślinotoku dostałem.