Słonina Solona Dojrzewająca.

Coś dla koneserów – rzadko już dziś wykonywana wędlina. Kiedyś głownie z braku lepszego mięsa i potrzeby wykorzystania tego co jest, a dziś doceniania przez koneserów jako odmiana po tradycyjnych wędlinach. Pyszna – spróbujcie sami.

Składniki
Słonina gruba – 2,5 kg
sól kamienna niejodowana 80g na każdy kilogram

 

Wykonanie:
Sól prażymy przed użyciem.
Słoninę kroimy na pasy o grubości 3-4 palce.
Nacieramy porządnie solą. Do przygotowanego naczynia na przykład kamionkowego wsypujemy na dno warstewkę solo i wkładamy ciasno upychając natarta słoninę.
Resztą soli posypujemy z wierzchu.
Znosimy do chłodnego miejsca. Co kilka dnizaglądamy do pojemnika i wstrząsamy nim by przemieścić luźną sól.
Pierwsza degustacja nie wcześniej niż po miesiącu.
Produkt trwały.

 

    • Grzegorz, 9 maja, 2021, 2:41 pm

    Odpowiedz

    Panie Arturze, a czy można zrobić taką słoninę w worku próżniowym??

      • Artur, 14 maja, 2021, 5:41 am
      • Autor

      Odpowiedz

      Pierwsze tygodnie powinna dojrzewać tradycyjnie, ale później można pakować.

    • Wit, 22 marca, 2021, 8:24 am

    Odpowiedz

    Witam Pana mam pytanko zrobiłem słoninkę leży już miesiąc , czy jest opcja w takim stanie doprawic czymś ? chodzi mi jakas papryka itp . czy ma to jakiś sens ? Jakie jest pana zdanie 😀

      • Artur, 22 marca, 2021, 1:32 pm
      • Autor

      Odpowiedz

      Doprawić można. Na tym etapie głęboko już nie wniknie, ale powierzchniowo da smak i aromat wybranych przypraw.

    • Karol, 17 marca, 2021, 12:37 pm

    Odpowiedz

    Czy używając kamionki powinienem zalewać kołnierz wodny (hermetycznie), czy zostawić suchy? Piszę jedynie o kołnierzu wodnym, zawartość oczywiście powinna być sucha.

      • Artur, 17 marca, 2021, 9:01 pm
      • Autor

      Odpowiedz

      Nie ma takiej potrzeby przy wykonywaniu słoniny.

    • Zbyszek, 11 listopada, 2020, 9:21 am

    Odpowiedz

    Dwa lata temu zrobiłem taką słoninkę. Waga coś ze dwa kilogramy. Poszła w mig, ponieważ po degustacji goście zawsze zabierali kawałek. Polecam. Dzisiaj po długiej przerwie znowu robię. Słoninkę załatwiłem u „Muszkieterów”. Pozdrawiam Pana Artura i zazdroszczę umiejętności.

    • Krzysztof, 28 września, 2020, 10:37 am

    Odpowiedz

    Gdzie w Trójmieście można taką cudnej grubości słoninę dostać?

      • Artur, 1 października, 2020, 4:58 pm
      • Autor

      Odpowiedz

      Trzeba zamówić u miejscowego rzeźnika i poczekać 🙂

    • Dawid Kupiec, 27 września, 2020, 11:23 am

    Odpowiedz

    Witam zrobiłem tą słoninę według przepisu. I mam kilka pytań. Słoninę dałem z skórą, na filmiku bez skóry jest. I czy stanie się coś bo dałem zamiast soli nie jodowanej jodowaną i jest wilgotno w słoiku tak ma być? Pozdrawiam.

      • Artur, 27 września, 2020, 7:26 pm
      • Autor

      Odpowiedz

      Lepsza była by sól niejodowana. Wilgoć nie jest wskazana. Usunąć całą wilgotną sól, zasypać świeżą.

    • JAKUB DRZAZGA, 18 stycznia, 2020, 12:09 am

    Odpowiedz

    Robi wrażenie 🙂 Jak tylko wrócę z wakacji to od razu to nastawię 🙂

Leave a Reply