Słonina Paprykowa, Wędzona

Słonina dojrzewająca, paprykowa i jeszcze podwędzana – rozpływa się w ustach. Nie sposób sobie wyobrazić tego smaku – to trzeba spróbować. Dziesiątki razy widziałem degustujących, którzy z dużą rezerwą wkładali próbkę do ust , a następnie na twarzach pojawiał się wyraz pozytywnego zaskoczenia.

Składniki:                                                                                                                                                Słonina gruba ze skórą 1,5 kg,                                                                                                     sól kamienna 100g na każdy kg słoniny

 

Wykonanie:

Kroimy słoninę w paski o grubości około 5 cm.  Obtaczamy uzyskane kawałki w prażonej soli. Układamy w pojemniku – pierwsza warstwa skórą do dołu, a następne warstwy zgodnie z zasadą skóra do skóry.  Pozostałą sól zabezpieczamy w pojemniku. Będzie jeszcze potrzebna.

Po trzech dobach z reszty soli wykonujemy solankę w litrze przegotowanej wody i zalewamy nią słoninę. Odstawiamy na 2 -3 tygodnie.

Obsuszamy i nacieramy mieszaniną przypraw – po 1 łyżce stołowej soli kamiennej, słodkiej i ostrej papryki.

Wędzimy zimnym dymem przez okres około 10-12 godzin.

Po kilku dniach można degustować. Tak wykonana słonina jest produktem trwałym.

 

 

 

Leave a Reply