Piersi kaczki – szynkowar – pyszna wędlina domowa.

Piersi kaczki, a właściwie krajanka z tych piersi, którą scalił szynkowar w postać walcowej kanapkowej wędliny. Temat szynkowara często ostatnio wraca , bo też wiele było próśb by przepisy na takie wędliny podawać. Przede wszystkim dlatego, że wędlina z szynkowara jest możliwa do wykonania w każdym domu i mieszkaniu, bo oprócz samego szynkowara nie wymaga specjalistycznych sprzętów. Można więc bez wędzarni i nadziewarki uzyskać mnóstwo domowych wędlin parzonych, które są delikatniejsze dla żołądka i oszczędniejsze w kaloriach.

Piersi kacze są przykładem takiej wędliny. Szlachetne i cenione mięso. Dobrane przyprawy i odpowiednia obróbka cieplna zapewnią apetycznie wyglądającą , aromatyczną , smaczną i nie pozbawioną soczystości wędlinę. Namawiam do samodzielnego wykonania.

Składniki:

  • Piersi kaczki 1,1 kg
  • sól (zwykła i peklująca – pół na pół) 20 g
  • mielony czosnek 1 łyżeczka
  • majeranek 1 łyżeczka
  • pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki
  • opcjonalnie można dodać 2 łyżeczki żelatyny by poprawić spójność galaretki.

Wykonanie:

Mięso pokroić w kostkę 1-3 cm, wymieszać z solą i odstawić do lodówki na 2-3 doby.

Po tym czasie dodać pozostałe przyprawy i porządnie wymieszać, a następnie napełnić szynkowar ubijając dokładnie warstwami.

blank
blank

Temperatura parzenia 78-80 st C. Czas parzenia 2,5 godziny, a następnie należy wyłączyć grzanie i utrzymywać szynkowar w powoli stygnącej wodzie przez 30 minut.

Kolejny etap to studzenie – początkowe minimum 30 minut w zimnej wodzie, a następnie 8 godzin w lodówce.

Wyrób jest po tym czasie gotowy. Można go wydobyć z szynkowara, kroić w plastry i używać jako wędlinę kanapkową lub zalać galaretą na półmisku na biesiadny stół.

blank

Smacznego

Wersja filmowa przepisu jest na YT https://youtu.be/2JfvC_Hr7qo

Żeby subskrybować mój kanał wystarczy kliknąć TUTAJ

[wp_ad_camp_1]

Leave a Reply