Mielonka domowa

Czy da się wytwarzać wędliny domowe w oparciu o zasoby sprzętowe typowego domu ? Mielonka domowa – to film o tym, że nie ma z tym żadnego problemu. Prosta, smakowita i szybka wędlina domowa. To prawda, że nie jest cudem estetyki, ale z pewnością zgodna z hasłem „wiem co jem” .

Składniki:

Około 2,5 kg mięsa – (karkówka łopatka)
50 gr soli (może być peklująca lub zwykła)
4 ząbki czosnku
2-3 łyżeczki pieprzu czarnego.
2 łyżeczki majeranku,
1 łyżeczka cząbru
1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
opcjonalnie – 20 g żelatyny

 

Wykonanie:
Mięso i czosnek przepuścić przez maszynkę – oczka 4-6mm, wymieszać z przyprawami i odstawić na 8-12 godz.

Następnie:
Osłonkę poliamidową namoczyć w ciepłej wodze by nabrała elastyczności.
Mięso ponownie wyrobić dodając pół szklanki wody (może być z 20 g żelatyny)
Osłonki poliamidowe napełniamy luźno i nakłuwamy, by umożliwić odpowietrzenie.
Należy zwrócić uwagę na solidnie zawiązanie końcówek napełnionej osłonki.
Parzymy w temp. 80 st. C.
Przybliżony czas parzenia możemy wyliczyć, kierując się zasadą: 1 godzina parzenia na 1 kg masy. Jeżeli największy kawałek waży 1,5 kg – parzymy 1,5 godziny.
Po parzeniu wykładamy batony na równą powierzchnię, przykrywamy deską do krojenia, którą porządnie obciążamy (od 10-30 kg) Pozostawiamy (najlepiej w chłodnym pomieszczeniu) na około 10-12 godzin.
Smacznego!

 

    • Andrzej, 11 października, 2019, 6:34 pm

    Odpowiedz

    Dziękuję bardzo…właśnie zaczynam parzyć w 80 stopniach

    • Andrzej, 10 października, 2019, 5:45 pm

    Odpowiedz

    Witam!
    Czy tę mielonkę mogę nałożyć do słoików i parzyć w garku tylko nie wiem jak długo słoiki ok 500ml

      • Artur, 10 października, 2019, 8:02 pm
      • Autor

      Odpowiedz

      Przyjmuje się 10 minut parzenia na każdy centymetr średnicy kiełbasy, a w tym przypadku słoika.

Leave a Reply