Mielonka drobiowa z oliwkami – Szynkowar

Wędlina drobiowa, więc kaloryczność na przyzwoitym poziomie. Do tego parzona i solona sola zwykłą. Mielonka drobiowa z oliwkami zielonymi i czarnymi to domowy wyrób zacny w smaku i o ciekawym wyglądzie.

Polecam wszystkim wielbicielom oliwek, a zwłaszcza tym, którzy nie powinni przesadzać z obciążaniem żołądka jadłem ciężkostrawnym. Szynkowar po raz kolejny sprawdza się jako specjalistyczne narzędzie, w którym można wykonać pyszne mielonki i inne wędliny domowe.

Składniki:

  • 1 kg piersi z indyka
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • oliwki zielone bez pestek – 10 szt
  • oliwki czarne bez pestek – 10 szt

Mięso zmielić na nadobniejszych oczkach, wymieszać z solą i przyprawami i oliwkami, ale jeżeli oliwki nie są jędrne to lepiej je dodać na koniec i mieszać do czasu, aż się równo rozłożą w mięsie i zostaną przez nie oblepione.

Napełnić szynkowar, warstwami ubijając. Odstawić na klika godzin do lodówki, a potem czas na parzenie.

Parzenie -temperatura wody 80 st C. Parzyć przez czas 110-120 minut. Studzić w zimnej wodzie przez 30 minut a następnie w lodówce przez 8 godzin.

Efekt końcowy to wędlina spójna, o atrakcyjnym wyglądzie i bogatym smaku.

Prosty wyrób domowy, ale wart wykonania, bo jest smakowity.

Smacznego

Wersja filmowa przepisu jest na YT https://youtu.be/taapdesvO2s

Subskrybować kanał można poprzez kliknięcie poniższego linku

SUBSKRYBUJ KANAŁ

Dodaj komentarz