Znakomite, Domowe Polędwiczki Wieprzowe – Szynkowar

Polędwiczki wieprzowe można oczywiście smażyć , piec i grillować, ale czasem potrzeba trochę lżejszego dla żołądka jadła. Wtedy mięsiwa gotujemy na parze lub parzymy i to najlepiej w szynkowarze, bo żadne dobro zawarte w mięsie nie rozprasza się w otaczającej wodzie. Daje to intensywniejszy smak i aromat.

Apetycznie i zachęcająco wyglądają w kiełbasach duże kawałki mięsa. To samo dotyczy wędliny z szynkowara. Im większe kawałki mięsa tym trudniej uzyskać spójność całej wędliny. Parząc polędwiczki w szynkowarze wskazanym sposobem otrzymamy wędlinę z pięknymi, dużymi kawałkami i spójną. Atrakcyjny wygląd i dobrane przyprawy – czyli smakowity i lżejszy dla żołądka domowy wyrób wędliniarski.

Szynkowar siłą swojej sprężyny uformuje wcześniej odpowiednio przygotowane polędwiczki. Dzięki temu wędlina będzie zwarta i bez pustych przestrzeni. Spróbujcie sami.

Składniki:

  • 1 kg polędwiczki wieprzowej
  • 15 g soli (sól zwykła i sól peklująca 50/50)
  • 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego
  • 0,5 łyżeczki angielskiego ziela
  • 0,5 łyżeczki tymianku

Wykonanie:

Polędwiczki pokroić w plastry 3-5 cm, stłuc tłuczkiem do mięsa w celu uplastycznienia. Po stłuczeniu plastry polędwiczki powinny mieć 0,5-1 cm grubości.

Dodać przyprawy i dokładnie wymieszać, a następnie pozostawić na 2 doby w lodówce. Można przyprawione mięso złożyć do pojemnika, lub od razu zapakować do szynkowara (instalując wcześniej woreczek separacyjny). Jeżeli wybieramy tę drugą opcję to mięso należy dokładnie ubijać podczas napełniania.

blank

Parę godzin przed parzeniem mięso wyjąć z lodówki żeby się trochę ogrzało. Parzenie winno trwać 2 godziny , a temperaturę wody otaczającej szynkowar należy ustawić na 80 st C. Jeżeli nie ogrzejemy wcześniej mięsa to należy przedłużyć parzenie o 20 minut.

Po parzeniu szynkowar studzić w zimnej wodzie, a następnie 8 godzin w lodówce.

blank

Wędlina gotowa wygląda naprawdę zacnie. Przyprawy są stonowane, ale wyraźnie wyczuwalne. Można oczywiście dorzucić coś od siebie 🙂

blank

Spróbujcie sami

Smacznego

Wersja filmowa jest dostępna na YT https://youtu.be/WUzH9vbibBs

Jeżeli chcesz subskrybować kanał kliknij TUTAJ

[wp_ad_camp_1]

Leave a Reply