Kiełbasa Jałowcowa (podsuszana)

Tradycyjna kiełbasa jałowcowa. Swą nazwę zawdzięcza oczywiście temu, że jest wyraźnie przyprawiana jałowcem, a także w trakcie wędzenia dodawało się do paleniska wędzarni gałązki jałowca.

Składniki (na 5 kg)
3.7 kg szynki
0,8 kg wołowiny II klasy
0,5 kg podgardla

 

Przyprawy:
Sól peklująca 90-100 g
pieprz czarny mielony 10 g
czosnek 2 ząbki
jałowiec mielony 5 g

Wykonanie:
Podgardle, wołowinę i mniej ładne kawałki szynki mielimy na drobnych oczkach (2,7-4) resztę puszczamy przez szarpak.
Dodajemy przyprawy, mieszamy przez 15-20 minut i wstawiamy do lodówki na 12-24 h.
Po tym czasie ponownie wyrabiamy dodając około 0,5 l wody. do otrzymania spójnej i plastycznej konsystencji. Nadziewamy jelita wieprzowe.

Wędzenie:
3-4 h temperatura 70-75 st C następnie około 30 minut 90 st C.


Studzimy w powietrzu. Do wędzenia można dołożyć gałązkę jałowca zwłaszcza w ostatnim okresie wędzenia. Podsuszamy w ciepłym pomieszczeniu przez klika dni.


Smacznego.

 

Leave a Reply