Kiełbasa Polska Surowa (zimnowędzona)

Kiełbasa polska to jedna z wizytówek polskiej kuchni. Mnóstwo przepisów znajdziecie w zasobach internetu. Ja chcę zaprezentować dość prostą wersję. Możecie na jej bazie prowadzić własne eksperymenty. Sposób wędzenia zaprezentowany w filmie nadaje jej charakteru trwałego. Jeżeli ma być spożywana z gara lub z grilla. można temperaturę wędzenia podnieść a czas skrócić.

Składniki
3,5-4 kg mięsa wieprzowego raczej chudego – ja użyłem 3 kg łopatki i 0,5 kg chudego boczku.

 

 

Przyprawy
Peklosól – 17-19 g na kg mięsa
Majeranek – 2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony – 2 łyżeczki
cukier – 0,5-1 łyżeczki
czosnek – 4 ząbki

Wykonanie
Mięso podzielić na 2 grupy na klasę I oraz II (z niewielką zawartością tłuszczu) przy czym mięsa lepszego nie powinno być mniej niż 50 %.
Obie części pokroić w kostkę lub rozdrobnić na szarpaku, wymieszać z peklosolą i złożyć w osobnych pojemnikach do lodówki na 2 doby.
Przed mieleniem dodać do każdego z pojemników po 100 g schłodzonej wody i wymieszać, następnie mięso chude mielić na oczkach 10-13, a te z zawartością tłuszczu na oczkach 6-8.
Całość wymieszać z przyprawami i nadziewać jelita wieprzowe.
Czami w przepisach spotyka się również gorczycę.
Osadzanie 12 h w chłodnym przewiewnym pomieszczeniu.
Wędzenie 24 h w średniej temperaturze 25 st C.

 

Leave a Reply