Schab z Szałwią (pieczony)

Kolejny niebanalny pomysł wygrzebany z dawnej literatury. Na początku byłem ostrożnie zaciekawiony ale chwilę później już zdecydowany. Muszę to sprawdzić – i tak się stało.

Wędlina bez konserwantów, pieczona i o niebanalnym smaku, to krótka charakterystyka Schabu z szałwią. Bardzo prosta w wykonaniu i w mojej opinii – pycha.

Składniki:
1.5 kg schabu
Przyprawy:
1,5 łyżeczki soli,
3 łyżeczki suszonej szałwii
0,5 łyżeczki czarnego pieprzu

Dodatki:
1 czubata łyżka masła klarowanego
1/2 szklanki wody
50 ml brandy

Wykonanie:
Schab natrzeć solą, szałwią i pieprzem i odstawić w zamkniętym pojemniku do lodówki na 3 doby.
Po tym czasie obsmażyć z każdej strony na klarowanym maśle i przełożyć do przygotowanego (namoczonego) garnka rzymskiego (możne być inne zamknięte naczynie żaroodporne)
Podlewamy wodą, brandy, a na mięso wylewamy resztki masła z patelni.
Wkładamy do zimnego piekarnika. Pieczemy około 1,5 h w temp. 190-200 st C. Pod koniec pieczenia sprawdzamy stan mięsa.
Ostatnia faza to podpiekanie w odkrytym garnku około 15 minut na stronę.
Odstawimy do ostygnięcia, Wkładamy do lodówki i po kilku godzinach możemy degustować.
Smacznego.

 

Dodaj komentarz