Archiwum: maj 2022

Robiłem grilla i zostało mi około kilograma pociętego w paski boczku przyprawionego tylko solą i pieprzem, ale tak, żeby trochę charakteru miał. Trzeba to było do czegoś użyć by się nie zmarnowało. Pomyślałem o wędlinie z szynkowara. Postanowiłem trochę wyostrzyć, trochę posłodzić i dodać aromat tymianku. Wyszło efektownie i pysznie, zresztą zobaczcie sami. Składniki: 1 […]

Czytaj dalej

Ser Paneer. Pyszny ser rodem z Indii wykonany w naszych warunkach. Bardzo prosty, bardzo szybko się go wykonuje i jest smakowity. Nawet jak nie masz podstawowej wiedzy serowarskiej – zrobisz go bez problemu. Ser jest znakomity jako przekąska o smaku naturalnym lub z dodatkami słodkimi lub wytrawnymi. Świetnie się nadaje do sałatek oraz na kanapki. […]

Czytaj dalej

Tradycyjnie smalec ze skwarkami wykonujemy poprzez długie i pracochłonne wytapianie w wysokiej temperaturze. Dziś pokażę mniej absorbujący sposób. Też długo trwa, ale większość tego czasu to czekanie, a samej pracy jest niewiele. Pomocny będzie szynkowar. Za jednym podejściem robię smalec ze skwarkami do smarowania chleba oraz porcję smalcu do smażenia czy pieczenia, bo są potrawy, […]

Czytaj dalej