Archiwum: kwiecień 2022

Wołowina szarpana, pachnąca dymem, bo najpierw podwędzona, potem podpieczona, a na koniec obłożona warzywami, podlana winem i owinięta w papier do pieczenia, przebywała 4 godziny w 120 st. C Obłożyłem mięsiwo dookoła metalową folią, ale mięso nie miało z nią bezpośredniej styczności. Uzyskana wołowina z łatwością rwała się na strzępy i świetnie pasowała jako mięsny […]

Czytaj dalej

Przepis na prosty i szybki ser domowy. Trochę niekonwencjonalny – zgoda, ale smakuje świetnie i jest bardzo delikatny. Jego zaletą jest prostota i szybkość wykonania. Świetnie też daje się modyfikować, co wzbogaca jego smaki oraz wygląd. Nie trzeba zaawansowanego sprzętu żeby go wykonać. Nie potrzeba też ani podpuszczki, bakterii serowarskich czy chlorku wapnia. To naprawdę […]

Czytaj dalej

Pyszna i prosta w wykonaniu mielonka wykonana bez dodatku soli peklującej. Wędlina z chudego mięsa, parzona, a nie pieczona i bez azotynów – czyli tak zdrowo i dietetycznie jak się da. Wymyśliłem i wykonałem ją na szybko, pod presją czasu i bez szans na wcześniejsze przemyślenie oraz przygotowanie. Miała być prosta, aromatyczna i smaczna. Pomocnym […]

Czytaj dalej

Bardzo intensywna w smaku i aromacie. Znakomita na gorąco. Będzie królowała na stole. Samym aromatem pobudzi apetyt, a jej mocny smak tylko pogłębi ochotę i zachęci do poszukiwania zimnego piwa. Świetnie też smakuje na zimno, zwłaszcza, gdy będzie miała parę dni na podsychanie. Kiełbasa wędzona i podpiekana w wędzarni. Zrobiłem ją w dwóch grubościach i […]

Czytaj dalej

Była potrzeba, by dobre mięsiwo zrobić,  które w połączeniu z domowym piwkiem sprawi biesiadnikom radość, to wybór bez zastanawiania się padł na gorący, soczysty pieczony boczek. Wzbogaciłem go aromatem dymu, wiśniową nutą oraz pikantnym pazurkiem. Nawet gdybym zrobił i 2 x więcej to by znikł ze stołu. Pycha. Jego aromat pobudzał głód. W trakcie pieczenia […]

Czytaj dalej