Archiwum: 8 lutego, 2018

Serdelki w powszechnym mniemaniu są wędliną 2 kategorii, ale według starych przepisów , to jak najbardziej szlachetna wędlina. Prezentowana wersja serdelasów , jest pod każdym względem prosta, a przy tym niesamowicie smakowita. Składniki: 1,8 kg łopatki 200 g słoniny Przyprawy: 40 g soli peklującej 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego. 100 ml wody Wykonanie: Całość pokroić […]

Czytaj dalej

Coś dla koneserów – rzadko już dziś wykonywana wędlina. Kiedyś głownie z braku lepszego mięsa i potrzeby wykorzystania tego co jest, a dziś doceniania przez koneserów jako odmiana po tradycyjnych wędlinach. Pyszna – spróbujcie sami. Składniki Słonina gruba – 2,5 kg sól kamienna niejodowana 80g na każdy kilogram   Wykonanie: Sól prażymy przed użyciem. Słoninę […]

Czytaj dalej

Słonina dojrzewająca, paprykowa i jeszcze podwędzana – rozpływa się w ustach. Nie sposób sobie wyobrazić tego smaku – to trzeba spróbować. Dziesiątki razy widziałem degustujących, którzy z dużą rezerwą wkładali próbkę do ust , a następnie na twarzach pojawiał się wyraz pozytywnego zaskoczenia. Składniki:                                                                                                                                                Słonina gruba ze skórą 1,5 kg,                                                                                                     sól kamienna 100g na każdy […]

Czytaj dalej

Domowy smalec ze skwarkami, chlebem i domowymi kiszonymi ogórkami. Pycha. Kto robił to wie, kto nie robił – może trzeba spróbować 🙂 Składniki : Podgardle 1 kg Słonina 1 kg 2 cebule 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki majeranku     Wykonanie: Podgardle można zakupić wędzone lub samemu uwędzić (60-70 st C 3-4 godziny) – ale […]

Czytaj dalej

Golonka wędzona, zwłaszcza na zimno, jest mało popularną wędliną, ale wartą wykonania. Jako wędlina trwała może po wędzeniu dojrzewać w chłodnym pomieszczeniu. Składniki: Golonka (użyłem tylnej) w ilości 4 kg Zalewa peklująca: Na każdy kilogram golonki: 30-35 g peklosoli, 1 liść laurowy, 5 ziaren ziela angielskiego i 0,5 litra przegotowanej i ostudzonej wody. Można opcjonalnie […]

Czytaj dalej

Na białą kiełbasę znaleźć można dziesiątki przepisów. Ja też mam własną wersję tej kiełbasy, chociaż nie przywiązuję wagi do aptecznej zgodności każdej wykonywanej wersji z poprzednią. Raczej trzymam się stylu i stawiam na prostotę. Składniki: Mięso wieprzowe (szynka schab, karkówka, łopatka) 3 kg  (w składzie powinno być także mięso wołowe, ale i bez niego się […]

Czytaj dalej

Kiełbasa domowego wyrobu nie jest wielkim wyczynem. Skład jest niemal dowolny przy zastrzeżeniu właściwych proporcji chudego i tłustego mięsa. Przyprawy ? – cała paleta do wyboru. Za podstawę biorąc liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, i sól(zwykła lub peklująca) można kiełbasę ostatecznie determinować jako paprykową, jałowcową, czosnkową itp. itd. Można robić kiełbasę parzoną, wędzoną i parzoną […]

Czytaj dalej

Nie masz wędzarni, nadziewarki i innego sprzętu więc domowe wędliniarstwo nie dla Ciebie ? – to nie prawda. Bez sprzętu możesz wykonać jedną z najlepszych kiełbas. Prawdziwy rarytas wędliniarski. Spróbuj i przekonaj się sam. Potrzebujemy do wykonania ; 2,5 kg mięsa wieprzowego (mogą być okrawki karkówki, łopatki szynki czy schabu) 0,5 kg podgardla wieprzowego. 60 […]

Czytaj dalej

Kiełbasa z dzika to klasyka dla wędliniarzy. Surowiec nie jest tani więc i okazję do wykonania zwykle obiera się ważną, aby tą ważną chwilę uczcić pyszną kiełbasą. Skład: 2,5 kg mięsa z dzika 0.5 kg wołowiny 0,5 kg podgardla 0,3-0.4 kg słoniny. 80 gram soli peklującej 4 łyżeczki przyprawy myśliwskiej 2 ząbki czosnku 0,4 l […]

Czytaj dalej

Kiełbasa wzorowana na tradycyjnym hiszpańskim chorizo. Wersja suszona. Wędlina dla cierpliwych, ale warto się w cierpliwość uzbroić, bo nagrodą jest rarytas wędliniarski, wart wysiłku i czekania. Składniki dla 2 kg wyrobu pierwotnego: Mięso – karkówka, łopatka 3 części podgardle, słonina 1 część Przyprawy – sól peklująca 40 gram kilka ząbków czosnku czubata łyżeczka tłuczonego lub […]

Czytaj dalej

Czy da się wytwarzać wędliny domowe w oparciu o zasoby sprzętowe typowego domu ? Mielonka domowa – to film o tym, że nie ma z tym żadnego problemu. Prosta, smakowita i szybka wędlina domowa. To prawda, że nie jest cudem estetyki, ale z pewnością zgodna z hasłem „wiem co jem” . Składniki: Około 2,5 kg […]

Czytaj dalej

Piersi Drobiowe z Warzywami w Galarecie to jeszcze jeden odcinek na temat możliwości wykonania domowej wędliny w oparciu o sprzęt powszechny w każdym domu. Jak zwykle bez zbędnych komplikacji. Składniki: 2 litry wody, 4 pojedyncze płaty piersi z kurczaka Mały seler i nać selera, Jedna średnia pietruszka (lub klika drobnych) oraz nać pietruszki, 1 mały […]

Czytaj dalej