Sarmi. Gołąbki w liściach winogron.

To niesamowite jaką ciekawą, cytrusową nutę wprowadzają do smaku liście winogron. Podobno tylko świeże. Przechowywane w zamrażarce już nie. Wykorzystałem te liście do wykonania mini-gołąbków. Farsz raczej klasyczny, ale zamiast liści kapusty – listki winogron.

Farsz może być różny. Mięsny i bezmięsny. Nie ma ograniczeń. Można wykonać sarmi jako wegańskie lub jako tylko mięsne. Jak kto lubi. Można dodawać dodatkowo różne sosy. Akcent smakowy i zapachowy pochodzący od liści winogronowych zawsze będzie wyraźny … i bardzo dobrze, bo jest świetny. Spróbujcie sami.

Składniki:

  • 300 g mięsa wieprzowego.
  • 100 g suchego ryżu
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 1 jajko
  • łyżka masła
  • sól i pieprz do smaku
  • liście winogron. Zdrowe i najlepiej młode.

Wykonanie:

Przygotowanie liści. Ja liście pozyskałem po dłuższych opadach deszczu, ale w innym przypadku należy je porządnie opłukać. Dalsze czynności:

  • poobcinać ogonki
  • Blanszować – i tu może być różny przebieg działań, zależny od wieku liści i gatunku winogron. Może wystarczyć zalanie wrzątkiem i potrzymanie w wodzie przez 10 minut, ale może być potrzeba lekkiego gotowania do 30 minut. Trzeba sprawdzać i wyłapać stan, gdy liście wyraźnie zmiękną, ale jeszcze zachowają wytrzymałość mechaniczną i nie będą sie rozpadać w dłoniach. Pierwszy raz proponuję gotować przez 10-15 minut, a przy następnych wykonaniach korygować. Liście będą jeszcze miękły podczas dalszego wykonywania sarmi.
  • Po blanszowaniu liście trzeba wyjąć z wody na sito w celu ocieknięcia. Wody w której się gotowały nie wylewać. Przyda się.
  • poukładać liście w kupki spodem liścia do góry (stroną żyłek, nerwów)

Przygotowanie farszu.

  • mięso zmielić na sitku 8 mm
  • ryż ugotować, ale nie do końca.
  • pokroić drobno czerwoną cebulę.
  • podsmażyć ja na maśle
  • dodać na patelnię ryż i smażyć razem kilka minut.
  • przełożyć zawartość patelni do miski i lekko przestygnie to dodać zmielone mięso, jajko, sól i pieprz, a następnie całość wymieszać.

blank

blank

Teraz czas na przygotowanie mini gołąbków – czyli sarmi. Dno ciężkiej patelni, garnka rzymskiego lub podobnego naczynia trzeba wyłożyć liśćmi winogron. Mogą być świeże, ale mogą być też te po gotowaniu – na przykład takie, które uległy uszkodzeniu w trakcie obróbki cieplnej lub rozkładania.

Liść należy rozłożyć na równej powierzchni spodem do góry. Farsz nakłada sie w ilości dopasowanej do wielkości liścia. Najpierw zawija się od tyłu, potem składa boki i na koniec dalej zawija w kierunku przodu. W ten sposób powstaje małe zawiniątko przytrzymujące boki. Trzeba przełożyć go teraz do patelni i ułożyć tak by się nie rozwijał. Tak należy postępować z kolejnymi mini gołąbkami do czasu aż wypełni się patelnia. Można warstwować. Układać trzeba szczelnie, by nie tworzyły się puste przestrzenie.

blank

Wypełnioną sarni patelnię podlewamy wodą w której gotowały się liście winogron. Można wodą zwykłą, ale szkoda marnować to co dobre. Poziom powinien być trochę niższy niż poziom wypełnienia patelni. Na wierzch patelni rozsypujemy jeszcze łyżeczkę soli. Teraz trzeba przykryć wypełnienie patelni dopasowanym talerzem lub czymś podobnym. Zapobiegnie to rozwijaniu się sarmi podczas gotowania.

blank

Gotować należy na wolnym ogniu. Zwykle 1-2 godziny, ale ten czas jest zmienny. Do przetworzenia cieplnego farszu wystarczyło by 30-40 minut, ale celem jest osiągnięcie efektu miękkości liści. Powinny rozpływać sie w ustach i do tego czasu należy gotować.

Ilość płynu zostanie zredukowana, ale stworzy się pyszny, intensywny sos. W sam raz do moczenia w nim chleba.

Smaczne kąski z charakterystycznym winogronowym aromatem oraz lekkim cytrusowym akcentem w smaku. Przyjemne i smakowite danie, chociaż trochę sie trzeba napracować.

Wersja filmowa jest na YT https://youtu.be/vZdicPVGqpg

Subskrybuj kanał

[wp_ad_camp_1]

Leave a Reply