Najnowsze artykuły

Kociołek Ogniskowy mięsno – warzywny

Kociołek ogniskowy i potrawy w nim wykonywane przez wielu są traktowane jako kultowe. Kociołkowa zupa, gulasz czy też pieczonka stanowią kulminacyjny punkt towarzyskiej biesiady. Dziś przedstawiane danie należy do najprostszych. Można je podać jako danie mięsno – warzywne suche na talerzach lub w głębokich miskach razem z bardzo treściwym wywarem. Czas wykonania (w zależności od […]

Bałkańskie Grillowanie – mięso mielone

Gościłem niedawno u siebie znajomego pasjonata wyrobów domowych z Bułgarii, człowieka o wielkich pokładach wiedzy kulinarnej. Sporo się od niego nauczyłem i nieraz będę z jego doświadczeń korzystał. Fascynuje mnie kuchnia bałkańska, jej mocne smaki i aromaty, a zwłaszcza tradycyjne mięsiwa i wędliny. Ichniejszy „fast food” w postaci grillowanego na różne sposoby mielonego mięsa zawsze […]

Pieczeń z Dzika – Łopatka

Postanowiłem zrobić pieczeń z dzika. Dziczyzna jako całość to rarytas na naszych stołach. Naturalne smaki i aromaty dziczyzna zawdzięcza leśnemu pożywieniu. Mięso z dzika jest bardzo intensywne i nie każdemu to odpowiada. Ja lubię dziczyznę i choć nie jest tania to chętnie po nią sięgam, zwłaszcza go zapowiada się jakaś zacniejsza biesiada. Tym razem wszedłem […]

blank

Domowy Serek Wiejski

Kolejny raz powracam do tematu ser domowy. Serek wiejski to moja domowa wersja produktu powszechnie obecnego na sklepowych półkach. Nie dociekałem czy moja metoda jest technologicznie tożsama z wersją handlową. Ważne są dla mnie walory smakowe. Wersję handlową swego czasu lubiłem, ale albo gust mi się zmienił, ale coś się w produkcie zmieniło. Domowy serek […]

blank

Ogórki małosolne kiszone na sucho

Uwielbiam ogórki małosolne. Kiedy nastawiam ogórki do kiszenia zaczynam je podbierać już następnego dnia. Dziś pokażę jak zrobić małosolne kiszone na sucho. Prosty i szybki sposób na pyszne ogórki. Znakomite jako przekąski w domu i do zabrania na wyprawę, bo wstępnie przygotowane przed wyjazdem zabieramy ze sobą, a one w czasie dojazdu do miejsca wypoczynku […]

blank

Żeberka Wędzone

Żeberka wędzone są najczęściej wykorzystywane jako bazowa wkładka do zup i innych wywarów. Bigos czy zwykła kapusta z mięsem też chętnie żeberka w swoim składzie przyjmie. Oczywiście pyszne są także spożywane bezpośrednio. Często je wykonuję by zawsze kilka sztuk było pod ręką.Wykonanie jest bardzo proste i wystarczy przygotować przyprawy i wędzarnię. Wędzarnia nawet prosta powinna […]

blank

Karkówka zimno-wędzona dojrzewająca.

Bardzo aromatyczna i o mocnym smaku karkówka wędzona na zimno, a następnie dojrzewająca w spiżarni 10-12 st C przez prawie miesiąc aż do porządnego podsuszenia. Zacna i pyszna wędlina. Ciepła pora roku nie jest optymalnym sezonem do wykonywania takich wędlin, ale i latem czasami bywa chłodniej, a jak jest do dyspozycji spora chłodnia do napojów […]

blank

Słoikówka II, szybkie danie.

Słoikówka to szerokie określenie na wędliniarskie dzieła zapakowane do słoika. Zwykle są to rożnego rodzaju mielonki w stylu kiełbasianym, ale nie tylko. W ciepłych porach roku często uczestniczę w wypadach w teren, pod namiot czy w spływach rzeką.W warunkach terenowych posiłki zwykle wykonujemy proste, lecz powinny też być pożywne, bo podczas terenowej aktywności zużywamy sporo […]

blank

Szynka Wędzona

Domowa szynka wędzona – najbardziej popularny wędliniarski wyrób domowy. Szynka nieodmiennie kojarzy się z czymś najlepszym. Na szynkę wędzona, parzoną czy też pieczoną są setki przepisów. Można bez zbytniej przesady stwierdzić, że w każdym domu mają na szynkę swój sposób. Na wędzoną gorącym dymem szynkę chcę Was namówić dzisiejszym wpisem. Mięso peklowałem na mokro 14 […]

blank

Wołowina z Grilla z Czosnkiem – Ligawa

Grillowana wołowina – na sam dźwięk tych słów ślinka cieknie. Ligawa to okazały wołowy mięsień. Piękny jak polędwica, jednak to jeden z elementów udźca wołowego więc mięsień spracowany i dużo mniej delikatny niż polędwica. Jeżeli jednak właściwie do ligawy podejść to efekt estetyczny i smakowy będzie zacny. Wspominając o grillowaniu wołowiny nie mam na myśli […]

blank

Ser Domowy – Suluguni – Ser Wędzony

Suluguni, a w zależności o miejsca nazywany też sulguni czy suliguni – to pyszny lekko kwaskowy, delikatnie solony i cudownie mleczny ser, który zazwyczaj jest spożywany na świeżo w wersji podstawowej lub wędzonej. Najczęściej ma postać kilku centymetrowego placka, ale wykonuje się go też w różnych foremkach. Istota sera to parzenie i składanie w warstwy […]

blank

Nalewka z Mniszka Lekarskiego

Matka natura jest łaskawa i porozsiewała po świecie wiele cennych roślin. Jedne poprawiają nam nastrój swoim pięknem i aromatem, inne samą swoją obecnością czynią otoczenie zdrowszym i zharmonizowanym, a jeszcze inne są przez nas spożywanie bezpośrednio lub z postaci wywarów lub ekstraktów i w ten sposób poprawiają stan naszego organizmu. Prozdrowotnych właściwości niektórych roślin nie […]