Znowu trafił mi się nieciekawy kawałek łopatki, choć zapakowany wyglądał na zacne mięsiwo. Wszystko da się wykorzystać i zrobić z tego pyszną wędlinę.
Mięso peklowane tylko w samej solance i doprawione intensywną przyprawą do grilla. Wędlina smaczna i intensywnie pachnąca. Spróbujcie sami – jak macie szynkowar pod ręką.
Składniki:
- Łopatka wieprzowa 1 kg -nie musi być szczególnie ładna zapeklowana tylko w soli – bez dodatkowych przypraw.
- 2-3 łyżki ulubionej przyprawy do grilla – u mnie to Pitmasters Pride
Wykonanie:
Łopatkę zapeklować według proporcji 0,5 litra wody 30 g soli. Może to być sama sól peklująca lub jej mieszania z solą zwykłą. Czas peklowanie 5-7 dni jeżeli to cienki kawałek mięsa, a jeżeli grubszy to dłużej lub z nastrzykiem. Uwaga – ilość soli można zwiększyć lub zmniejszyć w zależności od tego, czy przyprawa do grilla zawiera w sól w swoim składzie i ile.
Zapeklowane mięso pokroić w grubą kostkę 3-5 cm, dodać przyprawę, wymieszać i załadować do szynkowara. Ja użyłem woreczka separacyjnego.
Mięso wkładam warstwami i ubijam za pomocą dopasowanego tłuczka. Jeżeli za pierwszym razem wędlina będzie miała problem ze spójnością to kawałki mięsa można przed włożenie do szynkowara lekko stłuc za pomocą tłuczka do mięsa.
Napełniony szynkowar należy zamknąć i wstawić do ciepłej wody, którą docelowo należy podgrzać do 80 st. C i taką temperaturę utrzymywać przez 2 godziny i 20 minut.
Po zakończeniu parzenia szybkie studzenie – na przykład w zlewozmywaku napełnionym zimną wodą, a po studzeniu szynkowar włożyłem do lodówki i powinien tam przebywać nie mniej niż 8 godzin.
Po tym czasie można go kroić i cieszyć zmysły wyglądem, aromatem i smakiem.
Spróbujcie sami. Smacznego
Wersja filmowa jest na YT https://youtu.be/0lTpNjd76y4
Jeżeli chcesz subskrybować kanał wystarczy, że klikniesz w ten link
Szynkowary to bardzo ciekawe narzędzia do wyrobu własnych wędlin. Zapraszamy do zapoznania się z ich rodzajami na stronach naszego sklepu
[wp_ad_camp_1]
Leave a Reply