Kiełbasa Swojska Pachnąca Ziołami – to jest to co lubię.

Kiełbasa wieprzowo drobiowa z widocznymi dużymi kawałkami indyka. Bogato przyprawiona i intensywnie ziołami pachnąca. Wędzona, parzona i podsuszana. Znakomita kiełbasa kanapkowa.

Niewiele jest w niej też tłuszczu. Użyty w składzie boczek i wieprzowa łopatka były bardzo chude. Domowa kiełbasa i domowy chleb – to pomysł na pyszne śniadania. Spróbujcie sami. Smacznego.

Składniki:

  • łopatka wieprzowa 2,6 kg
  • chudy boczek 1,2 kg
  • filet piersi indyka 1,5 kg
  • sól zwykła/sól peklowa (mieszanina) 87 g
  • 2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka mielonego czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej kozieradki
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • 0,5 łyżeczki cząbru
  • 0,5 łyżeczki kuminu
  • 0,5 łyżeczki angielskiego ziela

Wykonanie:

Połowę marniejszą łopatki miele na najdrobniejszym oczku, a resztę na grubych oczkach 10-13 mm. Boczek miele na oczku 8 mm, a indyka kroję w kostkę 3-5 cm.

blank

Dodaję przyprawy, mieszam i wstawiam na dobę do lodówki.

blank

Następnego dnia dodaję około 0,4 l lodowatej wody, wyrabiam porządnie, aż kawałki indyka będą dokładnie przez drobniejsze mięso oblepiane. Nadziewam osłonki białkowe 55-65 mm – odcinki o długości około 30 cm. Solidnie zawiązuję końcówki sznurkiem lub zaciskam za pomocą zaciskarki.

blank

Osuszam i osadzam w temperaturze pokojowej przez 1-2 godziny, następnie dosuszam i rozgrzewam w wędzarnie. Wymuszony wentylatorem obieg powietrza i temperatura 45 st. C

blank

Jest lato więc wędzę samym generatorem dymu co i tak daje mi temperaturę 60-64 st. C Używam zrębki buka i śliwy, ale nie ma w tym większej filozofii – taką mieszaninę akurat mam.

Czas wędzenia 3 godziny, a następnie 1 godzina parzenie. Temperatura wody 80 st. C

blank

Dwie doby kiełbasa wisi i podsusza się w temperaturze pokojowej, a trzecią dobę w chłodni. Jest gotowa.

blank

Znakomita wędlina kanapkowa. Pyszna i bardzo aromatyczna z widocznymi dużymi kawałkami indyka.

Można ją jeszcze z tydzień podsuszać w chłodzie, a następnie zapakować próżniowo. Wytrwa długie tygodnie.

blank

Spróbujcie sami. Smacznego

Wersja filmowa jest na YT https://youtu.be/GSYxyDNj-_w

Jeżeli chcesz subskrybować kanał wystarczy, że klikniesz w ten link

Akcesoria do wyrobu kiełbas znajdziesz na naszym sklepie

[wp_ad_camp_1]

Leave a Reply