Kiełbasa Pieczona z Wątróbek i Serc Kurczaka

Kiełbasa Pieczona z Wątróbek i Serc Kurczaka została zainspirowana przepisami na podobne wyroby pochodzącymi głębokiej Rosji. Pomysł mi się spodobał i postanowiłem własną wizję tej kiełbasy Wam zaprezentować.

Po realizacji mogę śmiało stwierdzić, że to rzecz uwagi warta i na pewno będę ją powtarzał, gdyż zacnie smakuje i odżywcza jest bardzo.
Ostatnio podróżne kulinarne te prawdziwe i te wirtualne coraz bardzie mnie fascynują więc spodziewać się możecie, że mięsiwa z odrobiną egzotyki nadal będą przeze mnie praktykowane.

Składniki:

  • wątróbki kurczaka 0,5 kg
  • serca kurczaka 0,5 kg
  • ser 100 g (może być gouda)
  • 2-3 cebule
  • 3 jajka
  • 100 ml mleka
  • 300 g ryżu (suchego)
  • 17-20 g soli zwykłej + jedna łyżeczka do gotowania ryżu
  • 2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • klika łyżek oleju
  • jelita wieprzowe 28-32 mm

Wykonanie:

Na rozgrzaną patelnię najpierw wkładam serca w całości i dokładnie obsmażam, następnie dorzucam wątróbki i po kilku minutach pokrojoną w kostkę cebulę. Smażę do czasu aż się zeszkli.

Po przestygnięciu siekam serca i wątróbki w drobną kostkę i w tym samym czasie gotuję ryż do stanu miękkiego i lekko kleistego.

blank

Po ugotowaniu i odcedzeniu ryżu mieszam wszystkie składniki i przyprawy z wyjątkiem mleka. Ser pokrojony w drobną kostkę i jajko z białkiem i przyprawy także dodajemy do masy. W trakcie wyrabiania podlewam mlekiem.

blank

blank
blank

Finalna konsystencja farszu winna być dość luźna i nie dająca się formować w większe spójne bryły.

Napełniamy nadziewarkę, a następnie luźno wypełniamy jelita.

[wp_ad_camp_1]

blank

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170-180 st C z termoobiegom. Kiełbasę wkładamy do żaroodpornego naczynia na którego dno wykładamy 1-2 łyżki smalcu. Ważne – odcinki kiełbasy należy wielokrotnie nakłuć wykałaczką, żeby odprowadzić nadmiar ciśnienia podczas pieczenia i uchronić kiełbaski przed pęknięciem. Pieczemy pod przykryciem około 30 minut, a następnie odkrywamy naczynie by mocniej kiełbaskę podpiec. Wystarczy 10 minut.

blank

blank

blank

W kiełbasie winien się roztopić ser i jest to widoczne z zewnątrz. Bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika struktura kiełbasy jest jeszcze luźna, ale kitka minut później tężeje.

Każdy kto jadł smażone wątróbki i serca to wie czego się w smaku spodziewać, ale pobłądzenie z pozostałymi składnikami jest bardzo udane i kiełbasa znakomicie smakuje na gorąco i jest także smaczna na zimno. Podsmażona na patelni czy grillu zyskuje dodatkowe atuty smakowe.

Smacznego.

Wersja filmowa przepisu jest na kanale YT https://youtu.be/eMFdm4rsppY

Leave a Reply