Kiełbasa Pieczona z Wątróbek i Serc Kurczaka została zainspirowana przepisami na podobne wyroby pochodzącymi głębokiej Rosji. Pomysł mi się spodobał i postanowiłem własną wizję tej kiełbasy Wam zaprezentować.
Po realizacji mogę śmiało stwierdzić, że to rzecz uwagi warta i na pewno będę ją powtarzał, gdyż zacnie smakuje i odżywcza jest bardzo.
Ostatnio podróżne kulinarne te prawdziwe i te wirtualne coraz bardzie mnie fascynują więc spodziewać się możecie, że mięsiwa z odrobiną egzotyki nadal będą przeze mnie praktykowane.
Składniki:
- wątróbki kurczaka 0,5 kg
- serca kurczaka 0,5 kg
- ser 100 g (może być gouda)
- 2-3 cebule
- 3 jajka
- 100 ml mleka
- 300 g ryżu (suchego)
- 17-20 g soli zwykłej + jedna łyżeczka do gotowania ryżu
- 2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
- klika łyżek oleju
- jelita wieprzowe 28-32 mm
Wykonanie:
Na rozgrzaną patelnię najpierw wkładam serca w całości i dokładnie obsmażam, następnie dorzucam wątróbki i po kilku minutach pokrojoną w kostkę cebulę. Smażę do czasu aż się zeszkli.
Po przestygnięciu siekam serca i wątróbki w drobną kostkę i w tym samym czasie gotuję ryż do stanu miękkiego i lekko kleistego.
Po ugotowaniu i odcedzeniu ryżu mieszam wszystkie składniki i przyprawy z wyjątkiem mleka. Ser pokrojony w drobną kostkę i jajko z białkiem i przyprawy także dodajemy do masy. W trakcie wyrabiania podlewam mlekiem.
Finalna konsystencja farszu winna być dość luźna i nie dająca się formować w większe spójne bryły.
Napełniamy nadziewarkę, a następnie luźno wypełniamy jelita.
[wp_ad_camp_1]
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170-180 st C z termoobiegom. Kiełbasę wkładamy do żaroodpornego naczynia na którego dno wykładamy 1-2 łyżki smalcu. Ważne – odcinki kiełbasy należy wielokrotnie nakłuć wykałaczką, żeby odprowadzić nadmiar ciśnienia podczas pieczenia i uchronić kiełbaski przed pęknięciem. Pieczemy pod przykryciem około 30 minut, a następnie odkrywamy naczynie by mocniej kiełbaskę podpiec. Wystarczy 10 minut.
W kiełbasie winien się roztopić ser i jest to widoczne z zewnątrz. Bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika struktura kiełbasy jest jeszcze luźna, ale kitka minut później tężeje.
Każdy kto jadł smażone wątróbki i serca to wie czego się w smaku spodziewać, ale pobłądzenie z pozostałymi składnikami jest bardzo udane i kiełbasa znakomicie smakuje na gorąco i jest także smaczna na zimno. Podsmażona na patelni czy grillu zyskuje dodatkowe atuty smakowe.
Smacznego.
Wersja filmowa przepisu jest na kanale YT https://youtu.be/eMFdm4rsppY
Leave a Reply