Kiełbasa Dojrzewająca – Suszona.

Kiełbasa dojrzewająca suszona jest technologicznie inspirowana palcówką, ale dłuższy czas dojrzewania i inna kompozycja przypraw pozwala uzyskać inny smak. Produkt końcowy jest dość intensywny smakowo z wyraźnie wyczuwaną słonością. Krojona na cienkie plasterki stanowi wspaniałą przekąskę i znakomicie zastępuje chipsy.

Składniki:
2,5 kg łopatki wieprzowej
0,5 kg podgardla

 

 

Przyprawy:
Sól peklująca 20 g/kg.  (ja użyłem mieszanki z solą zwykłą )
1-2 pełne łyżeczki majeranku
2 łyżeczki pieprzu czarnego (zmielić)
1-2 łyżeczki płatków czosnku (zmielić)
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka kozieradki (zmielić)

Mięso pokroić nożem na kostkę 1-2 cm, przyprawić i odstawić do lodówki na 1-2 dni. Ponownie wymieszać i nadziewać jelita wiankowe 43-46 mm. (można też wieprzowe).
Odwiesić w temperaturze pokojowej na 2 doby a następnie do chłodnej spiżarni 8-10 st C i wilgotność 70-80 % na okres około 3-4 tygodni. (w jelitach wieprzowych ten czas będzie sporo krótszy).
Ważnie – należy unikać stykania się ze sobą kiełbas.
Smacznego.

 

Leave a Reply