Różnorodność w kuchni jest pożądana. Nawet najlepsza potrawa podawana za często, znudzi się. Dlatego ten schab postanowiłem zrobić inaczej i przy okazji otworzyłem sobie drogę do wielu smaków i wielu dodatków. Pomysłów już jest wiele.
Schab grillowany w całości czy w plastrach to już klasyka. W takich wykonaniach nieraz wychodzi suchy. Są zdania, że schab to tylko z kością, bo inaczej to polędwica. Niektórzy idą dalej, ze polędwica to schab oczyszczony, a najlepiej już poddany wędzeniu. Na potrzeby tego wykonania pozostaję przy nazwie schab. Pomyślałem, że zrobię ze schabu coś zaskakującego – roladę. Znalazłem też sposób na utrzymanie soczystości i wprowadzanie całego mnóstwa smaków i aromatów. Na początek wędzone papryczki jalapeno oraz suszone grzyby. Wyszło znakomicie. Spróbujecie sami. Smacznego.
Składniki:
- Schab – ja użyłem 2 kawałków. Każdy o masie sporo ponad kg
- sól zwykła – 15 g/kg
- pieprz – 1 – 2 łyżeczki na kg
- wędzone jalapenno – u mnie to były około 2 papryczki wędzone i suszone. Można zastąpić 1 łyżeczką wędzonej papryki ostrej.
- Suszone grzyby (zmieliłem w pył) – 1-2 łyżeczki
Wykonanie:
Odrywam i odcinam ze schabów wszelkie przyległości oraz błony. Oczyszczony schab rozkrajam w płat – jak widać na zdjęciu poniżej. Nie musi być równo. Jak się zrobi dziura to też nie problem. Odciąć skrawek w innym, grubszym miejscu i przebicie nim zaślepić.
Płaty przyprawiam solą i pieprzem, a następnie wstawiam do lodówki na 1-2 dni.
To co zostało odkrojone mielę na drobnych oczkach i także przyprawiam solą oraz pieprzem. Po wymieszaniu wstawiam do lodówki.
W dniu grillowania (można także piec w piekarniku) mięso mielone dzielę na połowy. Na jeden płat nakładam warstwę mielonego mięsa, rozsypuję drobno posiekane wędzone papryczki jalapeno. Można je zastąpić wędzoną ostrą papryką, a zmieniając bardziej – drobno posiekane świeże jalapeno też powinno dać znakomity efekt. Na koniec przykrywam drugą warstwą mielonego mięsa i zwijam w roladę. Związuję lekko sznurkiem, żeby się nie rozwijała podczas obróbki cieplnej.
Z drugą roladą postępuję podobnie tylko dodatkiem są zmielone suszone grzyby.
Grillowanie. Potrzebny jest grill z zamykaną pokrywą. Ja używam ceramicznego Kamado. Rozgrzewam go do 170 st. C i wrzucam roladę na ruszt. Przez cały okres utrzymuję temperaturę 150-170 st. C i grilluję do momentu osiągnięcia wewnątrz rolady temperatury 67-70 st. C Co około 15 minut trzeba obracać. Zależy od grilla. Grillowany obiekt nie powinien znajdować się bezpośrednio nad żarem.
Efekt końcowy w mojej subiektywnej opinii – znakomity. Wprowadzone dodatki mają silny wpływ na smak i aromat. W mięsie zmielonym było trochę tłuszczu. W trakcie grillowania lekko się wytapiał jednoczenie nasączając płat mięsa. Ciekawy wygląd oraz atrakcyjny smak i aromat.
Zachęcam do wypróbowania. Jeszcze raz smacznego.
Wersja filmowa jest na YT https://youtu.be/hjmT0EUlNSs
[wp_ad_camp_1]
Leave a Reply