Ekstra suche kabanosy z sarniną. Pyszna przekąska.

Ekstra suche kabanosy z sarniną, ale sarnie mięso stanowi tu zdecydowaną większość. Może je oczywiście spożywać następnego dnia po wykonaniu, ale ja je celowy i drastyczne podsuszam, żeby mieć przekąskę w stylu suszonych jerky. Suche i bardzo intensywne w smaku i aromacie. Dają dużo energii podczas wędrówek. Zjedzenie kilku takich suchych kabanosów i popicie ich wodą wypełni żołądek i da uczucie sytości na długo.

Każde kabanosy można tak intensywnie suszyć. Te dzięki głównemu składnikowi mają bardzo charakterystyczny i intensywny smak. Wędzenie i suszenie nadaje im długą trwałość, ale mocno wysuszone najlepiej trzymać w zamkniętym pudełku lub pakować próżniowo, żeby na powrót nie pobierały wilgoci z otoczenia.

Składniki:

  • 4,2 kg mięsa z sarny – różne
  • 1,2 kg wieprzowego boczku
  • 0,4 l wody (przegotowana i ostudzona)
  • 80 g soli peklującej
  • 4 łyżeczki przyprawy myśliwskiej (gotowa mieszanka – tymianek, cząber, jałowiec, ziele angielskie, szałwia, rozmaryn, pieprz czarny, kuklik korzeń.)
  • 2 łyżeczki mielonego czosnku.

Wykonanie:

Mięso sarny oczyścić z błon i podzielić na 2 najlepiej równe części. Jedna to skrawki, obrzynki i inne marniejsze kawałki oraz mięśnie z okolic ścięgien (to mielić na najdrobniejszych oczkach), a druga część to czyste ładne mięso, które należy zmielić na szarpaku lub drobno pokroić. Boczek w całości należy zmielić na oczku 8 mm.

Po zmieleniu przyprawić solą, wymieszać i wstawić do lodówki na 12-24 godziny. Po tym czasie dodać pozostałe przyprawy i stopniowo dodając wodę – mieszać aż przyprawy zostaną równo rozprowadzone, a dodawana woda się całkowicie wchłonie w mięsną masę.

Kolejny krok to napełnianie jelit baranich – ja użyłem  kalibru 20-22 mm – trochę łatwiej się je napełnia.

blank

Potem suszenie w temperaturze pokojowej  i następnie dalsze suszenie i podgrzewanie w wędzarni.

blank

Wędzenie w temperaturze  60-65 st. C przez około 2 godziny, a gdy już kabanosy będą miał intensywny kolor można zakończyć dymienie i podpiekać kabanosy w 85 st. C przez około 40 minut. Po zakończeniu podpiekania kiełbaski pozostawić w wędzarni na około 30 minut niech powoli stygną.

blank

Warto jest je przelać wrzącą wodą z czajnika – zredukuje to trochę goryczkowe posmaki wędzenia, ale nie zawsze jest to konieczne.

blank

2-3 dni suszenie w temperaturze pokojowej  i tydzień w chłodnej spiżarni i otrzymamy ekstra suche domowe kabanosy o bardzo intensywnym smaku i aromacie. Można je długo przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Znakomita przegryzka imprezowa oraz suchy prowiant na terenowe wyprawy.

blank

blank

Spróbujcie sami. Smacznego.

Wersja filmowa jest na YT  https://youtu.be/4oZrCcNs8Ks

Jeżeli chcesz subskrybować kanał wystarczy, że klikniesz w ten link 

[wp_ad_camp_1]

  1. blank

    Odpowiedz

    Panie Arturze, to jest przepyszne! Zakochałem się w tych kabanosach 🙂

    1. blank
      • Artur, 30 listopada, 2021, 2:23 pm
      • Autor

      Odpowiedz

      Cieszę się , że smakują 🙂

  2. blank
    • jakubdrzazga, 24 listopada, 2021, 1:32 pm

    Odpowiedz

    Panie Arturze, chciałbym sam zrobić mieszankę przypraw, mógłby Pan udostępnić proporcje? 🙂

    1. blank
      • Artur, 24 listopada, 2021, 1:42 pm
      • Autor

      Odpowiedz

      To się trzeba producenta pytać 🙂 ale nie odpowie https://sklep.nomart.pl/14673225-podlaska-przyprawa-mysliwska-50g-

      1. blank

        Odpowiedz

        Dziękuję Panie Arturze za info 🙂 Znalazłem przepis na przyprawę myśliwską Grzegorza Russaka – miejmy nadzieję, że legenda potraw z dziczyzny nie zawiedzie 🙂

        http://wielkiezarcie.com/przepisy/przyprawa-mysliwska-wg-grzegorza-russaka-3416582076653658615

      2. blank

        Odpowiedz

        Znalazłem przepis Grzegorza Russaka na przyprawę myśliwską 🙂 Miejmy nadzieję, że legenda potraw z dziczyzny nie zawiedzie 🙂

        majeranek – 4 łyżki
        rozmaryn – 3 łyżki
        bazylia – 3 łyżki
        cząber – 3 łyżki
        tymianek – 3 łyżki
        kolendra – 2 łyżki
        gorczyca – 2 łyżki
        mielone owoce jałowca – 1 łyżka
        ziele angielskie – 1 łyżka zmielonych ziaren
        pieprz biały – 2 łyżki
        mielone goździki – 1 łyżeczka
        mielone liście laurowe – 0,5 łyżeczki

        Zmieszać składniki, przechowywać w zamkniętym słoiczku.

Leave a Reply