Drobiowa Szynka z zielonym pieprzem, po charakterny, zdrowy i dietetyczny wyrób domowy, wykonany z pomocą szynkowara. Bardzo prosty przepis, szybkie i niekłopotliwe wykonanie, a produkt finalny szybko znika z talerza. Znakomita wędlina kanapkowa , ale i biesiadna.
Całe ziarenka pieprzu są widoczne w przekroju, a jego aromat połączony z nutą czosnku powoduje trudny do odparcia głód. Ta wędlina to taka chuda szynka drobiowa wykonana bez użycia soli peklującej.
Składniki:
- Piersi z indyka – około 1 kg
- 1-1,5 łyżeczki soli zwykłej – do smaku
- 1 łyżeczkę zielonego pieprzu w ziarenkach
- 1 łyżeczkę zielonego pieprzu rozgniecionego w moździerzu
- 0,5 łyżeczki czosnku mielonego.
Wykonanie:
Mięso zmielić 1 raz na najdrobniejszych oczkach. Wymieszać z przyprawami, umieścić w szynkowarze i można pozostawić na kilka godzin, żeby smaki i aromaty się połączyły.
Kolejny krok to parzenie. Odbywać się powinno w wodzie o temperaturze 80 st C i trwać około 2 godziny. Po parzeniu, odlaniu skroplin zgromadzonych pod pokrywą szynkowara należy go schłodzić w zimnej wodzie i następnie umieścić w lodówce na co najmniej 8 godzin. Następnego dnia wyrób jest gotowy do spożywania.
Mięso ma jasno szary kolor i stanowi dobry kontrast dla ziaren pieprzu wiec są dobrze widoczne. Połączone smaki i aromaty czosnku i zielonego pieprzy stanowią ciekawą i smakowitą kompozycję.
Wędlina ma wyczuwalny pieprzowy pazurek, a w przypadku trafienia na ziarenko – nawet całkiem pokaźny, ale o to chodziło. Generalnie jest smakowita, chuda i zdrowa.
Spróbujcie sami. Smacznego życzę.
Wersja filmowa jest na YT https://youtu.be/XYKupUZ-cpo
Jeżeli chcesz subskrybować kanał wystarczy, że klikniesz w ten link
[wp_ad_camp_1]
Dzień dobry, a ile tego czosnku? Nie widzę w przepisie takiej informacji
Dziękuję za zwrócenie uwagi. Uzupełniłem informację. 0,5 łyżeczki mielonego.