Boczek suszony to wyrób domowy nie wymagający szczególnych warunków. Domowa wędlina bez wędzenia, która może być wykonywana od jesieni do wiosny. Znakomite efekty smakowe i aromatyczne. Duże możliwości modyfikowania przepisu poprzez zmiany ilości i rodzaju przypraw.
W prezentowanym przykładzie peklowałem z użyciem soli zwykłej, ale można postawić na silniejsze działanie bakteriostatyczne soli peklującej. Suszony boczek łączy cechy typowej wędliny suszonej z elementami smakowymi wędliny dojrzewającej. Ze względu na szybkość suszenia – procesy dojrzewania nie są głębokie.
Składniki:
- 1,5 kg – płat chudego boczku
- 30 g soli kamiennej z Kłodawy. Może być sól peklująca lub mieszanina obu.
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka mielonego czosnku
- 1 łyżeczka mielonej kozieradki
- 1/2 łyżeczki angielskiego ziela
- 1/2 łyżeczki tymianku
Wykonanie:
Boczek oczyścić z nadmiaru błon. Pokroić na paski o długości 20-30 cm i szerokości 5-10 cm.
Wymieszać przyprawy i natrzeć nimi dokładnie uzyskane boczkowe pasy, ułożyć je w zamkniętym pojemniku i umieścić w lodówce na okres 4-7 dni. Zależnie do grubości boczku.
Po tym czasie płaty boczku owinąć folią kolagenową i związać sznurkiem. Folia ta nie jest łatwo dostępna. Można ją zastąpić folią celulozową. Jest łatwiej dostępna i tańsza, ale mniej delikatna, przez co nie tak dobra jak kolagenowa.
Zapakowane i powiązane boczki należy powiesić w temperaturze pokojowej na okres 10-14 dni. Jeżeli dysponujemy chłodniejszym pomieszczeniem, w którym jest 8-12 st. C to po tygodniu można wędlinę tam przenieść, ale to nie jest konieczne. Jak wyschną nie wyglądają szczególnie atrakcyjnie. Sznurki luźne, folia odstaje, a mięso pokurczone. Po rozpakowaniu jednak są lepsze efekty wizualne, a dochodzą jeszcze apetyczne aromaty.
Boczek suszony można kroić i próbować, ale teraz jest mocno wyschnięty przez co dość twardy. Jeżeli jednak zawiniemy go w papier i włożymy do foliowej torebki, a następie na 2 doby zamkniemy w lodówce to szczątkowa wilgotność rozłoży się równomiernie po całości mięsa. Zyska ona na plastyczności i łatwości krojenia.
Boczek jest smakowity i aromatyczny. Jego smak i aromat możemy wzmacniać ilością przypraw lub zmieniać, modyfikując przyprawy.
Spróbujcie sami, bo warto. Smacznego.
Wersja filmowa jest na YT https://youtu.be/usePPBUxYeI
Jeżeli chcesz subskrybować kanał wystarczy, że klikniesz w ten link
[wp_ad_camp_1]
Leave a Reply