Wołowina szarpana, pachnąca dymem, bo najpierw podwędzona, potem podpieczona, a na koniec obłożona warzywami, podlana winem i owinięta w papier do pieczenia, przebywała 4 godziny w 120 st. C Obłożyłem mięsiwo dookoła metalową folią, ale mięso nie miało z nią bezpośredniej styczności.
Uzyskana wołowina z łatwością rwała się na strzępy i świetnie pasowała jako mięsny wkład do pysznej bułki. Pachnąca dymem i mnóstwem innych aromatów. Ostra od sporej ilości pieprzu. Znakomite jadło w stylu street food. Zachęcam do wykonania.
Składniki:
- 2 kg – wołowina najlepiej część wołowego udźca – na przykład skrzydło
- 40 g soli
- 2-4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- 2 średnie marchewki
- 1 mała pietruszka (lub fragment większej). Duża ilość zdominuje smak.
- 150-250 g por część biała
- 1 łyżka sezamu
- 1 łyżka trzcinowego cukru
- 1 szklanka wiśniowego wina półsłodkiego
Wykonanie:
Wołowinę nacieram solą i pieprzem. Wkładam do zamkniętego pojemnika i zostawiam w lodówce na 3-4 dni.
Kolejny krok – suszenie w temperaturze pokojowej. Najlepiej rozłożyć wołowinę na półce drucianej, na której później będzie wędzona. Wędzenie rozpoczynam po porządnym wysuszeniu. Temperatura 55-65 st. C, a czas to 2-3 godziny.
Po tym czasie podpiekam wołowinę. Nastawiam 150 st. C i utrzymuję przez 30 minut. Ten proces i następne przeprowadzam w wędzarni, ale można to oczywiście wykonać w piekarniku.
W czasie gdy mięso się podpieka kroję w plasterki marchewkę, pietruszkę i pora, dodaję świeżo-zmielony pieprz 1 łyżeczkę, następne sezam, cukier trzcinowy i szklankę wina.
Mieszam składniki polewam tym mięso włożone do żaroodpornego naczynia lub stalowej wanienki wyłożonej papierem do pieczenia. Obłożone tak i podlane winem mięso zawijam w papier, a następnie przykrywam folią metalową.
Tak przygotowane utrzymuję w wędzarni (lub piekarniku) przez 4 godziny. Temperatura 120 st. C
Po tym czasie jest wołowina gotowa. Mieszanina smaków aromatów dymu, pieczonego mięsa, warzyw i wina. Mięso się rozsypuje ma drobne kawałki.
Można je używać do różnych celów na przykład umieścić w dużej bułce ze znaczną ilością warzyw. Porządna porcja zaspokoi głód i dostarczy przyjemnych wrażeń smakowych.
Spróbujcie sami. Smacznego
Wersja filmowa jest na YT https://youtu.be/Et1edg8SBbM
Jeżeli chcesz subskrybować kanał wystarczy, że klikniesz w ten link
Cały proces wykonałem w wędzarni Borniak BBDS
[wp_ad_camp_1]
Leave a Reply