Aromatyczna wołowina szarpana. Wędzona i pieczona.

Wołowina szarpana, pachnąca dymem, bo najpierw podwędzona, potem podpieczona, a na koniec obłożona warzywami, podlana winem i owinięta w papier do pieczenia, przebywała 4 godziny w 120 st. C Obłożyłem mięsiwo dookoła metalową folią, ale mięso nie miało z nią bezpośredniej styczności.

Uzyskana wołowina z łatwością rwała się na strzępy i świetnie pasowała jako mięsny wkład do pysznej bułki. Pachnąca dymem i mnóstwem innych aromatów. Ostra od sporej ilości pieprzu. Znakomite jadło w stylu street food. Zachęcam do wykonania.

Składniki:

  • 2 kg – wołowina najlepiej część wołowego udźca – na przykład skrzydło
  • 40 g soli
  • 2-4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 2 średnie marchewki
  • 1 mała pietruszka (lub fragment większej). Duża ilość zdominuje smak.
  • 150-250 g por część biała
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżka trzcinowego cukru
  • 1 szklanka wiśniowego wina półsłodkiego

Wykonanie:

Wołowinę nacieram solą i pieprzem. Wkładam do zamkniętego pojemnika i zostawiam w lodówce na 3-4 dni.

Kolejny krok – suszenie w temperaturze pokojowej. Najlepiej rozłożyć wołowinę na półce drucianej, na której później będzie wędzona. Wędzenie rozpoczynam po porządnym wysuszeniu. Temperatura 55-65 st. C, a czas to 2-3 godziny.

blank
blank

Po tym czasie podpiekam wołowinę. Nastawiam 150 st. C i utrzymuję przez 30 minut. Ten proces i następne przeprowadzam w wędzarni, ale można to oczywiście wykonać w piekarniku.

W czasie gdy mięso się podpieka kroję w plasterki marchewkę, pietruszkę i pora, dodaję świeżo-zmielony pieprz 1 łyżeczkę, następne sezam, cukier trzcinowy i szklankę wina.

blank

Mieszam składniki polewam tym mięso włożone do żaroodpornego naczynia lub stalowej wanienki wyłożonej papierem do pieczenia. Obłożone tak i podlane winem mięso zawijam w papier, a następnie przykrywam folią metalową.

blank

Tak przygotowane utrzymuję w wędzarni (lub piekarniku) przez 4 godziny. Temperatura 120 st. C

Po tym czasie jest wołowina gotowa. Mieszanina smaków aromatów dymu, pieczonego mięsa, warzyw i wina. Mięso się rozsypuje ma drobne kawałki.

blank
blank

Można je używać do różnych celów na przykład umieścić w dużej bułce ze znaczną ilością warzyw. Porządna porcja zaspokoi głód i dostarczy przyjemnych wrażeń smakowych.

blank
blank

Spróbujcie sami. Smacznego

Wersja filmowa jest na YT https://youtu.be/Et1edg8SBbM

Jeżeli chcesz subskrybować kanał wystarczy, że klikniesz w ten link

Cały proces wykonałem w wędzarni Borniak BBDS

[wp_ad_camp_1]

Leave a Reply