Solidna prasa serowarska, którą można obciążać do 25 kg. Służy do formowania serów twardych i półtwardych – tzw. serów żółtych, oraz niektórych serów miękkich (białych). W prasie umieszcza się specjalną formę serowarską i poprzez obciążenie górnej deski, uzyskujemy właściwą siłę prasowania.
Profesjonalny produkt warsztatowy. Wykonany z solidnej dębiny i z prowadnicami ze stali nierdzewnej. Dbaj o nią, a posłuży wiele lat.
Podstawa i deska dociskowa są grube i sztywne. Stabilizujące prowadnice ze stali nierdzewnej precyzyjnie ze sobą współpracują i będą się płynnie i bez zacięć przesuwać.
Użycie dwóch mniejszych forem lub umieszczenie formy w miejscu nieco przesuniętym względem środka nie ma znaczącego wpływu na równomierny rozkład nacisku.
Jako masę dociskową można stosować dostępne w handlu odważniki i ciężarki, ale bez problemu możesz użyć plastikowego wiadra z podziałką oznaczającą pojemność. Sztywność i stabilność prasy pozwala użyć na przykład 30 l pojemnika fermentacyjnego i wypełniać go do odpowiedniego poziomu wodą. Można w taki sposób zaoszczędzić znaczące kwoty, bo ciężarki nie są tanie. Sama pokrywa górna zapewnia nacisk około 2,5 kg.
Dzięki pokrętłom blokującym można regulować zakres ruchu górnej deski dociskowej, by dopasować go do posiadanych form serowarskich. Konstrukcja prasy jest sztywna i stabilna, a dzięki wstępnej regulacji jej stabilność jeszcze się poprawia.
Dzięki blokadzie górnej pozycji deski dociskowej nie ma potrzeby jej ściągania przy wymianie formy i obracaniu sera. Wystarczy podnieść i zablokować.
Nie ma też obawy, że deska dociskowa spadnie podczas takiej operacji na ręce. Jeżeli zostanie zablokowana to wymagane jest celowe działanie by ją odblokować.
Wyposażona w misę zbierającą odpływającą serwatkę. W misie jest wytłoczony otwór, który powinien wystawać poza obręb prasy. Pod ten otwór należy podstawić naczynie zbierające nadmiar serwatki wiec nie gromadzi się ona w misie i nie ma potrzeby jej wybierania.
Na rynku są różne Formy serowarskie z własnym tłokiem dociskowym. Dzięki wstępnej regulacji dopasujesz tę prasę do swoich potrzeb. W komplecie z prasą są dołączone dwa krążki dociskowe o średnicy 8cm i 12cm. Przydadzą się gdy będzie potrzeba przedłużenia trzpienia popychającego tłok formy. W sytuacji gdy tłok formy serowarskiej znajdzie się blisko krawędzi formy, żeby zapobiec oparciu się górnej deski dociskowej o krawędź formy (co uniemożliwiało by dalsze pracowanie) należy wykorzystać krążki dystansowe. Umożliwi to dalsze naciskanie tłoka. Krążki mają różne średnice, żeby dopasować prasę do większej ilości form serowarskich. Można je stosować osobno lub razem w kolejności złożenia zależnej od używanej formy.
Utrzymaj w czystości, konserwuj olejem jak deski do krojenia. Prasa będzie długo i dobrze służyć.
Wymiary:
szerokość: 32cm
długość: 37cm
wysokość max: 34,5cm
wysokość min: 21cm
Przechowywanie i konserwacja:
Elementy drewniane prasy nie powinny mieć bezpośredniej styczności z mlekiem i jego pochodnymi. Konstrukcja i wyposażenie prasy to umożliwiają. Drewniane elementy prasy mają kontakt jedynie z górną częścią tłoka serowarskiej formy oraz z wanienką ociekową. Dzięki temu prasa nie wymaga specjalnych zabiegów konserwacyjnych. Należy ją okresowo przecierać niewielkimi ilościami jadalnego oleju. Niewielkie zanieczyszczenia można usuwać wilgotną szmatką. Jeżeli konieczne było użycie detergentu, to należy także wykonać konserwację olejem.
Prowadnice są nasmarowane na etapie produkcji i nie przewiduje się ich ponownego smarowania przy prawidłowym użytkowaniu i przechowywaniu. Jeżeli zaistnieją nieprzewiedziane okoliczności i wystąpi taka potrzeba, to smarowanie należy wykonać niewielką ilością wazeliny.
Prasa powinna być przechowywana w suchym miejscu. Nie należy jej rozkładać, choć konstrukcja to umożliwia. Należy prasę przechowywać ustawioną w najniższą pozycję roboczą. Istnieje możliwość opuszczeniu górnej deski dociskowej na sam dół, tak by stykała się z dolną, ale nie zaleca się tego. Prasę należy wyregulować wstępnie do posiadanych i używanych form serowarskich i tą pozycję zmieniać tylko wtedy, gdy jest to konieczne. Prasa jest wstępnie wyregulowana i jej zakres pracy będzie pasować do wielu form serowarskich. Jeżeli jednak będzie konieczność obniżenia górnej deski to wystarczy umieścić w prasie formę, do której chcemy prasę przystosować, poluzować pokrętła regulacyjne na prowadnicach i obniżyć górną deskę tak by oparła się na pustej formie. Teraz wystarczy ponownie dokręcić pokrętła regulacyjne, ale nie nadużywać siły.
Prasa jest dostępna w naszym sklepie
Zapytania handlowe dla większych ilości – nomart@nomart.pl
Leave a Reply