Żeberka Wędzone i pieczone z dodatkiem cebuli i pora.

Żeberka wędzone i pieczone w otoczeniu pora, cebuli i dodatkiem czosnku. Zdecydowanie lepiej byłoby to wykonać z prawdziwych żeberek, a nie z takich miernot, jakie miałem ja. Nabrałem jednak wielkiej ochoty na pieczone i pachnące dymem żeberka wiec wykonałem je i z takich okrawków. Uwielbiam obgryzać mięso z kości schabowej czy żeberek. Więcej obgryzania to tylko dla mnie atrakcja. Poza tym mogą przyjść takie czasy, że o dobry surowiec spożywczy będzie bardzo trudno lub bardzo drogo.

Biesiadowanie może nie było wykwintne, ale pełne aromatu, smaku i dobrego humoru. Te mizernej jakości żeberka wyszły bardzo smakowite i potrzebne był dokładki. Spróbujcie sami. Zachęcam.

Składniki:

  • żeberka – u mnie 1,7 kg
  • 2 czerwone papryki
  • 1 por (bez liści)
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soli kamiennej
  • 1 łyżeczka czarnego, mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka mielonego czosnku
  • 1 łyżeczka tymianku

Wykonanie:

Przyprawy mieszam i nacieram nimi żeberka, a następnie wstawiam do lodówki na 1 dobę.

Następnego dnia rozkładam je na wędzarniczej półce, suszę i wędzę w temperaturze 60 st. C przez 2 godziny. Drewno czereśniowe.

Pod koniec wędzenia kroję w plastry łodygę pora, grubo siekam cebulę, w paski kroję paprykę i plasterkuję ząbki czosnku. Czosnek i połowę pokrojonych warzyw wysypuję na dno metalowej miski i delikatnie posypuję sola ziołową.

Po 2 godzinach wędzenia żeberka przekładam do misy i z wierzchu obsypuję resztą warzyw. Na koniec owijam misę papierem do pieczenia oraz metalową folią.

Wędzarnia zmienia się w piekarnik. Ustawiam temperaturę 150 st. C i już bez dymu piekę przez co najmniej 3 godziny. Wykonując to w piekarniku typowym, czas będzie sporo krótszy, ale w wędzarni panują inne warunki i procesy zachodzą wolniej. Wbrew pozorom nie jest to proces bardzo energochłonny, bo wędzarnia jest dobrze izolowana.

Po upływie tego czasu mięso powinno już odstawać od kości. Używając porządnych żeberek powinniśmy w tym momencie osiągnąć stan taki, że kostki da się lekko z mięsa wyciągnąć.

Zrobiłem z tego danie biesiadne. Wędzone i pieczone żeberka podałem razem z warzywami, z którymi się one piekły, oraz z pieczonymi ziemniaczkami i paskami świeżej papryki i domowego kiszonego ogórka. Pyszne i aromatyczne danie – no i mnóstwo zabawy dla wielbicieli obgryzania kostek 🙂

Smacznego.

Wersja filmowa na jest na YT https://youtu.be/YdRyBRa2zTs

Jeżeli chcesz subskrybować kanał wystarczy, że klikniesz w ten link

Leave a Reply