Drobiowe pyszności – nowy przepis na wędlinę wykonaną w szynkowarze.

Drobiowe pyszności . Nowy przepis na wędlinę z szynkowara, drobiowa szynka warstwowa. Chociaż może szynka to nadużycie nazwy – wędlina warstwowa. To urządzenie do robienia domowych wędlin ma wielki potencjał. Pozwala na realizację wędlin sprawdzony, ale i takich własnego pomysłu. Możemy więc tworzyć nowe przepisy. Pomysł na tę wędlinę pojawił się przypadkowo, a że realizacja daje pozytywne wyniki wiec chętnie się nim dzielę i zachęcam do wykonania.

To wędlina drobiowa, chuda i całkiem dietetyczna, ale w oparciu o ten pomysł można tworzyć wędliny z innych mięs, które dają szansę na taki warstwowy układ. W tym wykonaniu wędlina pyszna w smaku, pachnąca i o atrakcyjnym wyglądzie. Szynkowar pozwala wykonać i inne atrakcyjne wyroby domowe.

Składniki: na szynkowar 1,5 kg

  • 2 piersi z kurczaka
  • 4 piersi kaczki
  • 20 go soli (zwykła, peklująca, lub mieszanina obu)
  • 1-2 łyżeczki pieprzu

Wykonanie:

W obu przypadkach chodzi po pojedyncze płaty piersi. W przypadku kaczych – zwykle kupimy takie ze skórą. Jeżeli ją odetniemy to piersi kaczych i kurzych wagowo powinno być po równo, a w całości nie więcej niż 1,2 kg. Szynkowar nosi oznaczenie 1,5 kg, ale realnie wchodzi mniej. W zależności od mięsa od 1 do 1,2 kg.

Po oddzieleniu piersi kaczych od skóry pokroić należy je w kostkę 2-3 cm. To samo zrobić z piersią kurzą. Zważyć dodać sól w ilości około 17 g/ kg masy mięsa, oraz dodać pieprz wedle uznania. Pozostawić w lodówce na dobę. Na tym etapie mięsa mogą być zmieszane.

Następnego dnia rozdzielam mięso na rodzaje. Biorę kilka kostek mięsa kurczaka i tłuczkiem mocno je rozpłaszczam, wkładam do szynkowara i ubijam. Następnie biorę kilka kostek mięsa kaczki i czynię to samo… i tak do końca, na przemian, aż do umieszczenia całości w szynkowarze. Tworzy się struktura warstwowa. Jej grubość można regulować wedle własnego uznania.

Parzenie: temperatura wody 80 st. C czas parzenia 2 godziny od momentu osiągniecia temperatury.

Kolejne czynności to studziennie w zimnej wodzie i chłodzenie 8 godzin w lodówce.

Dla maksymalizacji efektu wizualnego kroić wędlinę w poprzek lub pod dużym skosem. Efekt końcowy, chuda, smaczna, mięciutka wędlina drobiowa o ciekawej i estetycznej strukturze warstwowej.

Spróbujcie sami. Smacznego.

Wersja filmowa jest na YT https://youtu.be/J-bBmyH2NqI

Jeżeli chcesz subskrybować kanał wystarczy, że klikniesz w ten link

Leave a Reply