Pyszna szynka parzona wykonana w szynkowarze.

Od tej wędliny pochodzi nazwa szynkowar, bo służy do wyrobu szynki. Wbrew nazwie, szynka nie jest najczęściej wykonywaną w szynkowarze wędliną, bo urządzenie to jest zdecydowanie bardziej wszechstronne. Szynka w tej wersji jest klasyką gatunku. Można ją wykonywać nawet w bardzo ograniczonych warunkach mieszkaniowych. Sprzęt potrzebny nie wymaga specjalnego miejsca na przechowywanie.

Do parzenia wystarczy zwykły , kliku litrowy garnek, żeby produkcję zakończyć sukcesem. Idealnie jest jak się garnek z szynkowarem w środku da przykryć. Wtedy proces jest energetycznie tańszy, ale da się zrobić także bez przykrycia. Ważne by wody w garnku było nie niej niż mięsa w szynkowarze. Szynkowar i wykonana w nim aromatyczna szynka może być wędliną codzienną lub świąteczną. Można ją przyprawiać na wiele sposobów. Można po parzeniu podsuszyć, podpiec, otoczyć przyprawami lub wędzić. Mnóstwo możliwości by powstała pyszna wędlina domowa.

Składniki:

  • szynka 1 kg – w miarę do szynkowara dopasowana
  • sól 25 g – mieszanina soli zwykłej i soli peklowej
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki angielskiego ziela
  • 0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1/3 łyżeczki tymianku
  • 1/3 łyżeczki mielonego czosnku
  • 6 ziaren jałowca (rozetrzeć w moździerzu)
  • 3 liście laurowe w całości
  • 2 goździki (można rozetrzeć w moździerzu razem z jałowcem)

Wykonanie.

Podane proporcje przypraw służą do peklowania suchego. Wszystkie przyprawy zmieszać (z wyjątkiem liści laurowych) i natrzeć nimi szynkę. Peklowanie powinno odbyć się w lodówce i trwać 10 dni. Szynka może przebywać w tym czasie w dopasowanym wielkościowo szczelnym pojemniku lub można ją zapakować próżniowo. Listkami laurowymi obłożyć szynkę z różnych stron. Jeżeli peklowanie odbywa się w pojemniku – codziennie mięso w pojemniku obracać, a jeżeli jest szynka zapakowana próżniowo – codziennie obracać cały pakiet.

Po peklowaniu szynkę należy wydobyć i lekko opłukać pod bieżącą wodą. Można delikatnie obsypać z wierzchu czosnkiem i tymiankiem i umieścić w szynkowarze.

Temperatura parzenia 80 st C. Czas parzenia około 2 godziny do wewnętrznej temperatury 70 st C. (68-72). Im wyżej cieplnie przetworzona jest szynka tym trochę mniej soczysta, ale bardziej trwała.

Po parzeniu studzenie w zimnej wodzie i co najmniej 8 godzin w lodówce

Klasyczna wędlina z szynkowara o bogaty smaku i aromacie. Można ją podsuszać w ciepłym powietrzu piekarnika lub poddać lekkiemu wędzeniu, jeżeli jest taka możliwość. Każdy posiadacz szynkowara, szynkę w nim wykonać powinien.

Wykonana w taki sposób i z takim zestawem przypraw jest soczysta, ma intensywny aromat i bogaty smak. Trudno się jej oprzeć

Smacznego

Wersja filmowa jest na YT https://youtu.be/C0ScqvXja3Q

Jeżeli chcesz subskrybować kanał wystarczy, że klikniesz w ten link

Więcej o szynkowarach – tutaj

    • Radek, 8 czerwca, 2023, 2:00 pm

    Odpowiedz

    Witam, czy przy peklowaniu próżniowo w woreczku nie ma obaw, że wytworzą się jakieś niebezpieczne bakterie? Zamierzam właśnie w taki sposób czasem coś peklować (z Pana filmów nabrałem chęci na taki sposób a gdzieś w internecie natrafiłem na komentarze, że może wytworzyć się jad kiełbasiany). Z góry dziękuję za fachową poradę. Pozdrawiam.

      • Artur, 8 czerwca, 2023, 3:35 pm
      • Autor

      Odpowiedz

      … ale, że co miałoby być tego przyczyną ? Pakowanie w worek foliowy bez dostępu powietrza ? W sklepach leżą tony mięsa tak zapakowanego i to bez dodatku przypraw, które działają bakteriostatycznie.

        • Radek, 8 czerwca, 2023, 4:23 pm

        Odpowiedz

        Dzięki za odpowiedź. Czasem coś człowiek przeczyta i potem się obawia a ja nie mam doświadczenia w tym temacie. Ciekawe ma Pan filmy i czasem jest chęć to wypróbować. Gorzej z czasem i realizacją. Pozdrawiam

    • Michał, 13 grudnia, 2021, 2:29 pm

    Odpowiedz

    Rozumiem,że do 3kg szynkowara wsadzając 1kg szynkę również wyjdzie tak apetyczna jak w wersji z przepisu ? 🙂

      • Artur, 13 grudnia, 2021, 3:37 pm
      • Autor

      Odpowiedz

      Szynkowar winien być napełniony minimum w 80 % inaczej docisk nie spełni swojej funkcji. W tym przypadku około 2,5 kg

    • Auriga, 24 stycznia, 2021, 2:26 pm

    Odpowiedz

    Mam szynkowar na 3 kg
    Czy proporcje przypraw zwiększyć dwukrotnie?
    Jaką temperaturę i czas wybrać dla takiej ilości mięsa?
    Pozdrawiam

      • Artur, 24 stycznia, 2021, 4:24 pm
      • Autor

      Odpowiedz

      Do szynkowara tego realnie wejdzie 2,5 kg wiec taki przelicznik 2-2,5 jest dobry
      Parzenie na czas – to trzeba dołożyć 1 godzinę lub na termometr – do 68-70 st C wewnątrz.

Leave a Reply