Kiełbasa w piwnym sosie

Kiełbasa w piwnym sosie. Ten przepis to taki mały sparing z kolegą z Bułgarii. Mieliśmy się spotkać, pokucharzyć i pobiesiadować, ale na hasło koronawirus zamknięty został świat, a ludzie musieli zostać w domu. Określiliśmy więc sobie warunki brzegowe(cały kurczak, kilogram łopatki wieprzowej oraz brak wędzenia), a reszta działań nie podlegała ograniczeniom.

Generalnie bardzo fajna sprawa i bardzo Wam polecam takie przyjacielskie wyzwania w gronie znajomych. Zwłaszcza gdy jest możliwość po wykonaniu wyroby te we wspólnej biesiadzie oceniać. Mam nadzieję że bezpieczniejsze czasy, które powrót do radosnych biesiad umożliwią nastaną jak najszybciej.

Myśl przewodnia mojej kiełbasy to łopatka wieprzowa i kurczak, oraz tymianek, czosnek, majeranek i piwo. Jak wyszła ta kiełbasa piwna i jej sos- zapraszam na do poczytania i wypróbowania tego prostego w sumie przepisu.

Składniki:

  • Kurczak cały – 1,6 kg
  • Łopatka wieprzowa 1 kg
  • 0,5 litra piwa typu porter lub podobnego.
  • 15 g/kg soli (około 33 g)
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 50 ml oleju
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli
  • 1 czubata łyżeczka mąki

Wykonanie:

Mięso kurczaka oddzielić od kości, a następnie oddzielić tłuszcz i skórę. Z łopatki wykroić miejsca poprzerastane. Wszystko to zmielić na oczku 2-3 mm, a pozostałe mięso mielić z użyciem oczka 8 mm.

Dodać przyprawy i wyrabiać do czasu aż masa mięsna zacznie się kleić, a następnie nadziewać jelita wieprzowe 28-30 mm dzieląc na odcinki po około 15 cm.

W nadziewarce zawsze zostaje trochę mięsa. Wydobyć – przyda się podczas dalszej obróbki.

Na patelni podgrzać olej i rozpuścić masło. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć kiełbasy z obu stron do lekkiego przypieczenia skórki. Dodać i również podsmażać resztki mięsa z nadziewarki. Następnie powoli podlewać piwem, dodać miód i dusić około 20 minut pod przykryciem na wolnym ogniu. Pod koniec zdjąć pokrywę. Pozwolimy w ten sposób na częściowe odparowanie.

Mąkę rozprowadzić w 50 ml wody. Kiełbaski wyjąć na talerz, ale pozostawić w sosie mielone mięso z nadziewarki oraz to co wydostało się z kiełbas w czasie smażenia i duszenia. Zagęścić sos rozprowadzoną mąką i w czasie gdy się lekko gotuje rozkładać kiełbasy na talerze. Na koniec podlać sosem i podawać z domowym pieczywem. Kufelek lekkiego piwa też jest wskazany 🙂

Receptura na tę kiełbasę w mojej opinii jest warta zapamiętania.

Spróbujcie sami.

Wersję filmową przepisu można obejrzeć na YT https://youtu.be/HrijfnZS9HM

Wspomniałem na początku, że mój Bułgarski kolega wykonywał wędlinę z tych samych surowców, ale na styl bałkański. Możecie się z tym wykonaniem zapoznać na jego filmie https://www.youtube.com/watch?v=AG4nNLfJIS8 . Film jest dwujęzyczny więc nie ma problemu ze zrozumieniem 🙂

1 komentarz

    • Dariusz, 10 maja, 2020, 3:56 pm

    Odpowiedz

    Super

Dodaj komentarz