Mielonka z Jogurtem

Nadeszły takie czasy, że znajomość tematyki domowego wytwarzania żywności przydaje się bardzo. Jeżeli macie w domu szynkowar to podrzucam kolejną propozycję. Łopatka, a w zasadzie z niej mielonka z dodatkiem domowego jogurtu to pyszny wyrób domowy. Smacznie i taniej.

Zawsze to co zrobione w domu jest lepsze, a w trudniejszych czasach szczególnie. Osobiście zmian nie odczuwam, bo od dawna robię wędliny, pieczywo i nabiał i inne przetwory, ale w otoczeniu widzę ile osób w czasach inwazji koronawirusa zaczęło domową żywność wytwarzać i informacji o tym poszukiwać. Te umiejętności są cenne. Warto jest je posiadać i się nimi dzielić. Warto też mieć domową spiżarnię, w której zawsze co nieco się znajdzie. Zapraszam na kolejny odcinek i dużo zdrowia życzę – no i oczywiście smacznego 🙂

Składniki:

  • Łopatka wieprzowa 1 kg
  • 15-17 g soli ( u mnie mieszanina 50/50 soli zwykłej i peklującej)
  • 1 łyżka stołowa sosu sojowego
  • 1 kopiasta łyżka stołowa jogurtu naturalnego.
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego

Wykonanie:

Mięso należy zmielić maszynką do mięsa z użyciem oczek 8-10. Dodać pozostałe składniki i przyprawy. Porządnie wymieszać i przełożyć do dopasowanego naczynia. Jeżeli nie ma takiego to z wierzchu mięso należy przykryć folią spożywczą w celu ograniczenia dostępu powietrza. Na koniec pojemnik z mięsem należy wstawić do lodówki na czas 48-72 godziny

Po tym czasie czas na napełnienie szynkowara. Mięso wkładamy warstwami i ubijamy. To czy użyć woreczka separacyjnego czy nie zależy od wykonawcy – ja użyłem.

Czas parzenia 2 godziny. Temperatura parzenia 82-85 st C. Temperatura wewnętrzna w szynkowarze to 70 st C. Po parzeniu należy odlać zgromadzone w szynkowarze skropliny i ewentualnie wypartą z mięsa wodę, po czym ostudzić szynkowar wstawiając do zimnej wody a po 30 minutach wstawić do lodówki na 8 godzin.

Po tym czasie szynkowar ( a raczej jego zawartość) jest gotowy do spożycia.

Pycha. Spróbujcie sami.

Smacznego

Wersja filmowa jest dostępna na YT https://youtu.be/cA5O7GGAFpU

    • Marta, 7 kwietnia, 2020, 9:40 pm

    Odpowiedz

    Dzień dobry Panie Arturze. Ja mam szynkowar od Pana o pojemności 3 kg. Jestem zielona i mam pytanie. Jak wsad jest większy i ma prawie 3 kg masy to chyba zamiast godziny parzenia powinnam parzyć 2 i pół godziny lub więcej?W instrukcji do urządzenia jest napisane by parzyć 3-4 godziny w zależności od wyrobu. Jak używam woreczki to czy mogę przebić je termometrem aby sprawdzić temperaturę w mięsie? Przy 3 kg szynkowarze Biowinu czy używanie woreczków jest obowiązkowe? Pozdrawiam. Marta

      • Artur, 7 kwietnia, 2020, 10:00 pm
      • Autor

      Odpowiedz

      W szynkowarach nierdzewnych nie ma potrzeby używania woreczka. To opcja, a nie konieczność. Szynkowar 3 kg winien być parzony minimum 3 godziny. Termometr wbity w woreczek wielkiej szkody zwykle nie czyni – chyba, że znaczącym składem wędliny jest galaretka 🙂

        • Marta, 8 kwietnia, 2020, 10:44 am

        Odpowiedz

        Dziękuję za odpowiedź. Właśnie wyjęłam mielonkę z lodówki :D. Bardzo smaczna. Parzyłam 3 i pół godziny. Pozdrawiam.

    • Szymon, 23 marca, 2020, 5:09 pm

    Odpowiedz

    Dzień dobry. Można zamiast jogurtu naturalnego użyć kefiru?

      • Artur, 23 marca, 2020, 7:22 pm
      • Autor

      Odpowiedz

      To inny szczep bakterii i osobiście nie próbowałem – ale czemu nie – chętnie przeczytam jak Panu wyszło.

        • Szymon, 23 marca, 2020, 7:37 pm

        Odpowiedz

        To spróbuję. Tylko nie mam porównania bo z jogurtem nigdy nie robiłem

        • Szymon, 31 marca, 2020, 10:59 am

        Odpowiedz

        Zrobiłem wersję z kefirem i moim zdaniem jest bardzo smaczna. Nie mam niestety porównania do wersji z jogurtem ale ta z kefirem mi smakuje.

    • Bartosz, 23 marca, 2020, 12:50 pm

    Odpowiedz

    Dzień dobry. Czy myśli Pan, że można by bezpośrednio wpakować mięso do szynkowara, zamiast trzymać je w pojemniku? Czy jest jakiś dodatkowy cel tego kroku? W szynkowarze zajmuje mniej miejsca w lodówce przez te 3 dni.

      • Artur, 23 marca, 2020, 1:39 pm
      • Autor

      Odpowiedz

      Oczywiście , że można

    • Marek, 21 marca, 2020, 11:14 am

    Odpowiedz

    Witam Panie Arturze ,to będzie mój pierwszy wyrób z szynkowaru i mam pytanka do Pana ,posiadam szynkowar o pojemności 0.8 kg ile mięsa faktycznie do niego wejdzie?czy jak pomniejsze składniki z przepisu o 30% to wyjdzie idealna wielkość do szynkowaru?Pozdrawiam Marek

      • Artur, 21 marca, 2020, 11:24 am
      • Autor

      Odpowiedz

      Wchodzi do niego około 0,6 kg mięsa

        • Marek, 22 marca, 2020, 7:28 pm

        Odpowiedz

        Witam Panie Arturze ponownie:)mam znowu pytanko odnośnie koloru mięska,mięso włożyłem do pojemnika i przykryłem folią spożywczą i pojemnik zamknąłem pokrywką ale na dole pojemnika w rogach gdzie zebrało się troszke powietrza mięso zmieniło kolor na taki szary(siniawy)czy to tak ma wyglądać czy mi się zepsuło?Pozdrawiam,Marek

          • Artur, 22 marca, 2020, 8:40 pm
          • Autor

          Odpowiedz

          Taki jest objaw dłuższego kontaktu mięsa z powietrzem, dlatego chronimy je przed tym kontaktem. Niewiele tego. Robić zgodnie z planem.

Dodaj komentarz