Kiełbasa z Wołowiny (pieczona w dymie)

Kiełbasa wołowa rzadko gości na naszych stołach, a szkoda. Ma wyrazisty smak i aromat. Bardzo ciekawa odmiana. Wykonanie nie jest trudnie i czasochłonne. Warto spróbować.

Składniki:                                                                                                                                                3 kg mięsa wołowego lepszej i gorszej klasy. (jeżeli bardzo chude można dołożyć 100-150 gram słoniny)
4-8 ząbków czosnku
60 g soli peklującej
3 płaskie łyżeczki papryki ostrej lub pieprzu Cayen
1 łyżeczka czarnego pieprzu
½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
300 ml przegotowanej i ostudzonej wody

 

 

Mięso mielimy . Najładniejsze na grubych oczkach (10-13mm) najniższej klasy na oczkach małych (4,5mm)
Mieszamy z przyprawami i czosnkiem przez minimum 10 minut. Ubijamy i odstawiamy do lodówki na 24 godziny. Następnie ponownie wyrabiamy z dodatkiem wody – do całkowitego wchłonięcia wody i uzyskania plastyczności.
Napełnić nadziewarkę, Nadziewać jelita wieprzowe. Po nadziewaniu odwieszamy na kilka do kilkunastu godzin. Zależy to od temperatury pomieszczenia – temperatura pokojowa -3-4 godziny, Temperatura poniżej 15 st. do 12 godzin.
Wędzimy gorącym dymem około 3 godziny. Sprawdzamy temperaturę w kiełbasie i wędzimy do czasu osiągnięcia temperatury 70 st.
Wyłączamy (wygaszamy) wędzarnię i pozostawiamy kiełbasę na w niej do czasu aż ostygnie o minimum 5 st. Po tym studzimy intensywniej w wędzarni lub chłodny pomieszczeniu.
Przed spożyciem, dobrze jest całość przelać wrzątkiem.

    • Krzysiek, 1 kwietnia, 2021, 2:50 pm

    Odpowiedz

    Witam czy można taką kiełbasę jeszcze sparzyć bo mam wrażenie, że te 4 godz to trochę mało po szybkiej pierwszej próbie wyrobu?

      • Artur, 1 kwietnia, 2021, 3:13 pm
      • Autor

      Odpowiedz

      Nie ma zakazu 🙂

    • KRIS, 15 stycznia, 2021, 3:33 pm

    Odpowiedz

    Czy można tak przygotowane mięso upiec w foremkach w piekarniku??Pozdrawiam

      • Artur, 16 stycznia, 2021, 3:50 pm
      • Autor

      Odpowiedz

      Dużo więcej tłustego, a do tego położyć na słonince i słoninką lub boczkiem przykryć.

Leave a Reply