Archiwum: grudzień 2018

Halloumi to Cypryjski ser, który jest wytwarzany tradycyjnie z mleka owczego, ewentualnie mieszanki mleka owczego, krowiego i koziego. Jest serem półtwardym o dużej elastyczności. Ser halloumi można jeść świeży, smażony albo grillowany ponieważ topnieje w wysokiej temperaturze. Znakomicie wychodzi także z samego mleka krowiego. Nasze rodzime mleko krowie jest dobrej jakości co pozwala wykonać ten […]

Czytaj dalej

Schab lub karkówka dojrzewająca to powszechnie wykonywany produkt, ale boczek jest równie pyszny i warto także włączyć go do domowego arsenału wędlin dojrzewających. Nie musi być rolowany tak jak w filmie. Można go w postaci rolowanej prasować lub składać warstwami i poddać silnemu prasowaniu. Ale najpierw trzeba go zapeklować i to najlepiej wybrać metodę peklowania […]

Czytaj dalej

Jak już mi w padnie w ręce udziec zwierzyny łownej czy też nawet wieprzowy to trudno mi się oprzeć by go w całości nie zrobić. Tak było i tym razem. Peklowany na mokro, długo wędzony (wręcz suszony) na zimno, a następnie umieszczony w spiżarni w 10-12 st przez 3 tygodnie dochodził. Z zewnątrz trochę się […]

Czytaj dalej

File Elena to schab dojrzewający wykonywany na Bałkanach. Wymaga trochę nakłady pracy i cierpliwości, ale wynagradza smakiem. Większość wędliny z tego regionu to wręcz gejzery aromatu i smaku. Tak jest i w tym przypadku. Nie jest to wędlina codzienna. Zwykle wykonuje się ją z jakiejś okazji lub na święta. Wersję tej wędliny bazującej na wołowej […]

Czytaj dalej