Archiwum: listopad 2018

Pasztet to pasztet, a co w tym takiego, że jest to pasztet luksusowy ? Głównie to spory udział cielęciny oraz brak wypełniaczy typu bułka tarta. Przepis znalazłem w 40 letniej książce, ale większość umieszczonych w niej przepisów ma znacznie starsze pochodzie więc pewnie i w tym przypadku tak jest. Przy pasztecie jak zwykle problematyczne jest […]

Czytaj dalej

Domowa twaróg bardzo prosto możemy wykonać i nie potrzebujemy do tego celu żadnych wyszukanych sprzętów. Tak jak pokazuję na filmie robiło się dawno temu w moim domu rodzinnym. Można tak robić i dziś, a jedyną trudnością jest dostęp do mleka prosto od krowy. Nie przesadzajmy jednak. Nawet jak mieszkamy w mieście to wieś jest wokół […]

Czytaj dalej

Poszukując pomysłu kulinarnego na towarzyskie popołudnie zainspirował mnie przedwojenny przepis noszący tytuł „Kiełbasy Włoskie”. Jak spora część przepisów z tego okresu – precyzyjny nie był więc pozwoliłem sobie dokonać własnej interpretacji i z efektu jestem zadowolony. Kiełbasa krótkotrwała, do podawania na gorąco. Wersja smażona na grillowej patelni i na elektrycznym grillu była pyszna i wszystkim […]

Czytaj dalej

Kolejna kiełbasa do serwowania na gorąco. Kiełbasa Macedońska z regionu rzeki Wardar – głównej rzeki Republiki Macedonii Północnej. Składniki kiełbasy to szynka lub łopatka więc jakość na pierwszym miejscu. Dodane przyprawy czynią smak bogatym i porażają ogniem. Zacny wyrób wędliniarski, a przy tym szybki i prosty w wykonaniu. Kiełbasa macedońska ma wiele odmian więc kiedyś […]

Czytaj dalej

Kiszone ogórki, kiszona kapusta to wszechobecne pozycje na naszych stołach. Kisić można wiele produktów. Dziś kiszone owoce, a dokładniej kiszone jabłka. Polecam. Smaczne i bogate w potrzebne naszemu organizmowi składniki. Kiszone jabłka to spora porcja błonnika i antyoksydantów oraz bogactwo mikroelementów wspomagających nasz układ trawienny. Przypisuje się im też właściwości regulacyjne ciśnienia krwi i poziomu […]

Czytaj dalej