Żeberka Piwne z miodem i papryką chili. Marynata na bazie dobrze chmielonego piwa. Dodatek pikantnych przypraw nadaje mocnego charakteru. Wędzone papryki wprowadzają nutę dymu, a słodycz miodu i jego karmelizacja podbijają smakowitość.
Takie żeberka są znakomite na gorącą przekąskę lub danie główne. Świetnie pasują do chleba i do pieczonych ziemniaków oraz frytek. Są smakowite na gorąco i bardzo dobre jako zimna przekąska, jeżeli coś zostaje do następnego dnia.
Składniki:
- Żeberka wieprzowe – 3 kg
- piwo (wedle uznania – ja dałem mocno wychmielone) – około 0,3-0,4 l
- miód – 3 pełne łyżki
- sól zwykła 3 pełne łyżeczki
- sos sojowy 1-2 łyżki
- papryka słodka wędzona – 2 łyżeczki
- pieprz czarny mielony – 2 łyżeczki
- Papryka ostra wędzona – 1 łyżeczka
- Czosnek mielony – 1 łyżeczka
- chili w płatkach – 1-2 łyżeczki
Składniki do mikstury na koniec:
- 100 ml piwa
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka miodu
Wykonanie:
Żeberka oczyściłem i usunąłem błonę, która jest od strony kości. Pociąłem na kawałki pasujące do mojego garnka rzymskiego, w który zamierzam je piec, ale można użyć innych naczyń żaroodpornych. Z piwa i pozostałych składników sporządziłem marynatę (trochę piwa zostało, ale to się na pewno nie zmarnuje 🙂 ) i umieściłem w niej kawałki żeberek. Kilka razy obracałem mięsem, żeby było obmyte z każdej strony. Marynaty powinno być tyle, żeby żeberka były w niej skąpane. Czas marynowanie 12-24 godziny. W tym czasie kilka razy trzeba obrócić.
Następnego dnia żeberka przełożyłem do garnka rzymskiego i podlałem połową marynaty. Pieczenie z termoobiegiem, żeby równomiernie rozkładała się temperatura. Garnek rzymski wkłada się do zimnego piekarnika. Temperatura pieczenia 170 st. C. Przy mojej ilości i grubości żeberek po 90 minutach przełożyłem górną warstwę żeberek na dół naczynia i piekłem dalej.
Gdy mięso zmiękło bardzo i odchodziło od kości nadszedł czas na opiekanie. Wkładam żeberka z garnka na ruszt, smaruję obficie przygotowaną miksturą składającą się z niewielkiej ilości piwa oraz pieprzu, soli i miodu. Znowu trochę piwa zostanie – ja to mam szczęście 🙂 Piekę przez 5-10 minut. aż powierzchnia mięsa mocniej się zrumieni, a miód zacznie karmelizować. W tym momencie danie jest gotowe.
Spróbujcie sami. Smacznego.
Wersja filmowa przepisu jest na YT https://youtu.be/DE-rGt9k6uM
Jeżeli chcesz subskrybować kanał wystarczy, że klikniesz w ten link
[wp_ad_camp_1]
Leave a Reply