Wiśnie, Wiśniówka i Mięso, ależ to jest pyszna wędlina.

Jeżeli lubisz schab, ze śliwką i inne połączenia smaku mięsa i owocowej słodyczy, to i ta wędlina powinna Tobie zasmakować. Mielone mięso, które można przyprawić pieprzem i papryką ostrą, nadając odpowiedni dla siebie poziom pikantności. Następnie to mięso jest wzbogacone smakiem i aromatem pochodzącym z suszonych wiśni oraz z mocnej i esencjonalnej wiśniówki.

Tak w skrócie wygląda mój pomysł na wędlinę parzoną wykonaną w szynkowarze. Szybka i prosta w wykonaniu mielonka. Dziś robię, a jutro jem. Może być dodatkiem do kanapek lub zimną przekąską podawaną w oczekiwaniu na danie główne. Lubię takie połączenia smaków i aromatów i zachęcam, do jej samodzielnego wykonania.

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej z niewielką ilością tłuszczu.
  • 100 g suszonych wiśni
  • 50 g mocnej słodkiej wiśniówki
  • 16 g soli (zwykła i peklująca – pół na pół)
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1-2 łyżeczki ostrej papryki – w zależności od upodobania.

Wykonanie:

Mięso należy zmielić na oczku nr 8, dodać przyprawy, suszone wiśnie i wiśniówkę. Wymieszać dokładnie i napełnić szynkowar wcześniej wyłożony woreczkiem separacyjnym. Wkładać należy porcjami dokładnie ubijając.

Dobrze jest pozostawić napełniony szynkowar na 1-2 godziny, żeby się ułożył, a wiśnie wchłonęły nieco mięsnej wilgoci.

Parzenie – wota o temperaturze 80-85 st. C, a czas parzenia to 2 godziny. Po parzeniu szynkowar należy z wody wyjąć, otworzyć w celu likwidacji docisku sprężyny. Mięso pozbawione presji sprężyny trochę się rozpręży i dzięki temu wchłonie trochę wcześniej wypartych z niego soków.

blank

Po około 15 minutach można ostudzić zawartość szynkowara w zimnej wodzie, a następnie na 8 godzin wstawić go do lodówki. Następnego dnia można kroić i jeść.

blank

Świetne połączenie smaków mięsa i owocowej słodyczy. Słodycz i pikantność do siebie pasują więc ilość papryki ostrej należy dobrać do swoich preferencji. Estetyka wędliny nie jest najlepsza, ale wiśniowy smak i aromat są niezaprzeczalne i bardzo atrakcyjne. Oczywiście – dla tych smakoszy co takie połączenia lubią.

Spróbujcie sami. Smacznego.

Wersja filmowa jest na YT https://youtu.be/BeDvuU34Toc

Jeżeli chcesz subskrybować kanał wystarczy, że klikniesz w ten link

[wp_ad_camp_1]

Leave a Reply